Advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Защо се накисват ядките

Защо се накисват ядките

Ядки и семена

Ядките и семената се накисват, тъй като в тях се съдържат ензими, инхибитори и фитинова киселина, които пречат на правилното усвояване на полезните вещества от организма, най-вече на мед, цинк и калций.

Освен това консумацията на ненакиснати ядки може да причини известни стомашни смущения като подуване например. Друга основателна причина да накисвате ядки е, че те са много по-щадящи към зъбите ви, когато са престояли във вода известно време.

Ядките да се накисват предварително, като това не е никак труден процес. За да се случат нещата правилно обаче, е добре да сте наясно с някои тънкости.

В следващите редове можете да се запознаете с няколко важни насоки при накисване на ядки. Така ще извлечете най-полезното от тях.

Накисването на ядките трябва да се:

• извърши в топла вода, в която да бъде добавена сода или лимонов сок. Тази вода трябва да се смени няколко пъти, като с новите води отново да бъдат добавени сол и лимон;

накисването на ядките се случва, докато омекнат.

Знаете ли, че

накиснатите ядки могат да се съхранят в хладилник за едно денонощие;

• зърнените култури се накисват в хладка вода, а във водата на ядките можете да добавите хималайска сол за по-добър вкус;

• за бързо изчистване от вредните вещества в суровите ядки можете да ги поставите във вода за около 15 минути.

бадеми– 12 часа;

орехи – 8 часа;

лешници – 8 часа;

слънчогледово и тиквено семе - 4 часа.

Винаги консумирайте ядките сурови и накиснати. Те са по-полезни за организма.

Вижте още:

- Как се прави грис халва;

- Как се прави хумус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest