Advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Как да заспите лесно

Как да заспите лесно

Жана Г.Жана Г.
Новак
1
Как да заспите лесно

Ако не се наспивате, умствената ви дейност значително ще се влоши, паметта ви може да отслабне, вниманието също, както и възприемането на света.

При хронично недоспиване човек страда от раздразнение и депресия. С възрастта хората спят все по-зле. След шестдесет и петата си година над тридесет процента от хората страдат от безсъние.

За да заспите лесно и да не се въртите в леглото с часове, лягайте си само когато усетите, че наистина ви се спи много. Използвайте леглото само и единствено за сън.

Не четете в леглото, не яжте в него и не гледайте телевизор, докато си лежите. Изключение прави само едно нещо и това е физическият контакт с партньора ви.

Във всички останали случаи използвайте леглото само за да заспите в него. Ако усещате, че по никакъв начин не можете да заспите, отидете в друга стая.

След като постоите там или погледате телевизия, върнете се в спалнята, за да заспите. Ако отново не можете да заспите, върнете се обратно в стаята.

Ако сте свикнали да правите в леглото какво ли не, а не само да спите, то когато се стигне дотам да го използвате за сън, ще ви е трудно, тъй като ще има прекалено много асоциации с това място.

Сън и легло

Това се отнася както за действията, така и за мислите. Ако смятате, че можете да заспите, докато размишлявате за решаването на важни проблеми, жестоко се лъжете.

Постепенно ще започнете да асоциирате леглото с тревожни мисли и ще изпитвате тревога, че няма да можете да заспите и така наистина няма да заспите.

Този метод работи, когато се засилва асоциативната връзка между леглото и съня и отслабва асоциативната връзка между леглото и други дейности.

Вижте още:

- Как да се разсъним;

- Обструктивна сънна апнея - какво представлява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest