Advice.bg»Статии»Родители и деца»Родители»Как се прави погача за бебе?

Как се прави погача за бебе?

Как се прави погача за бебе?
Снимка: Дони Ники

Погачата е един от най-красивите и специални празници, който се съхранява в българската традиция. Това е празник за деня, в който малкото дете се признава пред църквата.

Този християнски обичай се спазва, тъй като според вярванията на 40 ден от раждането на детето, то и майката се намират между живота и смъртта.

Бъдещето им се смята за неясно, затова и преди настъпването на деня пеленачето не трябва да е било навън или да се приемат чужди хора вкъщи. Празникът се нарича погача заради питката, която е символ на обичая.

Питката се освещава в църква и се превръща в символ на празника.

Ето как се прави погача:

Кога се прави погача за бебе

Погачата се чества винаги на 40-тия ден от раждането на детето. Прието е в самия ден майката да посети църквата, за да се освети питката за детето. Самото честване на празника се прави по християнска традиция в ден неделя, като седмият ден от Творението на Бог.

Как се прави погача за бебе

На деня на погачата се събират всички близки жени и момичета до майката и детето. Важно е бабите също да бъдат там, както и свекървата, тъй като тя е начело на обедите. Празникът събира хората с чисти и добри помисли, които да предадат позитивните си мисли на малкото бебе. На ритуала не присъстват мъже и момчета.

Самото протичане на ритуала започва с посещаването на църквата от майката, заедно с близка до нея жена. След това пристигат гостите, като те трябва да дойдат и да си тръгнат по светло. Когато всички дами се присъединят към празника, майката сяда на стол, заедно с детето в ръце. Всички жени се нареждат около тях, като майката или свекървата представят детето на гостите – име, дата на раждане и родители.

Погача за бебе
Снимка: Ваня Георгиева

На този ден най-важният елемент е орисването на пеленачето. То се извършва от най-близките жени на майката. Първо, над детето и майката няколко жени вземат бял чаршаф или бяла кърпа, с които да ги покрият. Прието е, че жените, които ги държат, трябва да нямат починал родител. Не навсякъде тази препоръка се спазва, като в някои случаи чаршафът или кърпата се държат от майката и свекървата.

След това орисниците на детето се изреждат и отгоре върху чаршафа или кърпата хвърлят монети, като орисват детето с красиво пожелание за бъдещето. Препоръчително е орисията да бъде изцяло свързана с добродетелите около детето и неговата съдба, но не за негова професия.

След като всички орисници се изредят, погачата се разчупва от две жени или момичета с двама живи родители. В някои краища на страната е прието питата да се разчупва от едната баба. Всички трохи от разчупването трябва да останат върху кърпата или чаршафа, за да могат майката и бебето да бъдат винаги сити.

Първото парче от погачата се присъжда на Света Богородица и Младенеца, докато второто – за детето. Останалите парчета се раздават на гостите.

Трапеза на погачата

Трапезата на погачата включва единствено сладки неща като бонбони, сладки, торти, бисквити. Задължително е на трапезата да присъства купа мед, за да бъде сладък животът на бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest