advice.bg»Статии»Хранене»Кои са подходящите мезета за вино?

Кои са подходящите мезета за вино?

мезета за вино

Насладата от добрата храна е нещо, което в стълбицата на ценностите при човека винаги е стояло на едно от най-високите места. Пиршеството на сетивата се постига с добре приготвеното блюдо, споделено в приятна компания.

В тази формула обаче липсва нещо съществено, което дава елемента на празничност, щипката лукс, превръщаща храненето в празник. Това е виното. Доброто вино е в състояние да създаде неповторима атмосфера на масата, с усещане за приятна цялост на обяда или вечерята.

Виното ще се разкрие в невероятното си великолепие, когато е в хармония с поднесените блюда. Нещо повече - ще раздаде щедро всички здравословни ползи, които носи. Ще остави усещането за магията, която притежава.

Как да комбинираме мезето с виното, за да получим най-доброто вкусово усещане? Свързващата дума е баланс и тя е в основата на цялата култура на хранене, в която важно място намира съчетаването на храна и вино.

Хранителна стойност на ястието и тежестта на напитката са това, което трябва да се следи, за да се постигне баланса във вкусовете.

подходящи мезета за червено вино

На болшинството хора е известно, че червените меса се поднасят с червено вино, а на белите меса и рибата подхождат белите вина. Необходими са обаче доста уточнения, за да се разбере смисълът на това изискване. В него намират място много критерии, които при свързване създават една мащабна композиция, включваща всички елементи на виното.

Ако ястието е със силен, интензивен вкус, виното трябва да е с по-тежко тяло. Червените вина са по-тежки от белите и това създава тази норма. Съчетават се червено вино с мезе от говеждо месо или с друго тъмно месо.

На тежкото ястие подхожда богато, мощно вино, с плътно тяло. Мезето с подчертано съдържание на мазнини изисква червено вино.

За бялото вино всички рибни мезета или с птиче месо и морски дарове са добре дошли, а тези, които са на строга диета могат да опитат бяло вино с резенчета ябълка.

Танините са важен компонент във виното, който кореспондира с протеините в храната. Тъмните меса омекотяват горчивината на танина във виното.

Доброто съчетание между аромата на виното и този на ястието е това, което засилва удоволствието от продуктите с високо качество. Интензивният аромат на дребни червени плодове, нюансиран от топли подправки и ароматът на дъбови бъчви ще бъде в пълна хармония с ястия с богат и плътен аромат. Достойна комбинация на червеното вино е плътен тъмен шоколад или десерт с преобладаващо съдържание на какао.

Леките бели и розови вина имат аромат на мед, плодове, ванилия и ядки и си подхождат с леки мезета от дивечово или птиче месо. Салатите също са подходящи, като акцентът е върху китайските и японските салати от богатата им рибна кухня. Подходящи са и за мезета от нашата лятна кухня.

За да бъдат задоволени всички сетива и усещания, цветовата хармония също не бива да се забравя. На интензивния червен цвят на червеното вино ще подхождат ястия в същата цветова гама. На лекото и почти безцветно обагряне на белите вина съответстват леко оцветени мезета, а те са характерни за леките меса.

подходящи мезета за бяло вино

Виното може да се пие и самостоятелно, като се вкусва разнообразието от аромати, но сетивата бързо се насищат при такъв вариант.

Как да съчетаем вкуса на виното с неговите здравословни ползи?

Ако алкохолните напитки имат и здравословни ползи, то трябва да ги потърсим задължително във виното. Заради многото му целебни свойства, гроздовият еликсир е бил използван за лечение, тонизиране и засилване на съпротивителните сили на организма. Приписват му и антисептични свойства.

Червените вина са по-полезни от белите заради полифенолите, по-високите дози от витамин Е и антиоксидантите. В червеното вино има и химично съединение, наречено ресвератрол, намаляващо ръста на сърдечно-съдовите заболявания.

Червеното вино е чашата дълголетие, което всеки може да си подари. То извежда токсините от тялото, нормализира нервната система и подпомага добрия сън. То е чудодейното хапче срещу стреса, умората и депресията.

Казват, че виното е напитка за ценители. Добрата храна също. А двете са в неразрушима симбиоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest