Advice.bg»Статии»Авто-Мото»Защо слагаме летни и зимни гуми?

Защо слагаме летни и зимни гуми?

Защо слагаме летни и зимни гуми?

Ако в миналото повечето шофьори можели да карат с години колата си с едни и същи гуми, без да ги сменят в зависимост от сезона, днес това се следи от КАТ, който има пълното право да глобява нарушителите, които не спазват правилата. Защо е нужно всичко това?

Защо да сменяме гумите според сезона

Шарките на протектора на гумите изпълняват специални функции, които са пряко свързани с метеорологичните условия на даден сезон:

- При летните гуми шарката на протектора служи за ефективно отвеждане на водата под колелото при мокри метеорологични условия. При зимни условия този тип протектор ще бъде безполезен;

- При зимните гуми шарката осигурява на гумите добро сцепление и управление на сняг, както и стабилност и устойчивост през зимата на заледен път. Зимните гуми запазват еластичността и сцеплението при ниски температури. През лятото, при дъждовни условия, зимният протектор няма да се справи с такова явление като хидропланиране (с други думи, „воден клин“).

Защо не можете да използвате зимни гуми през цялата година

Факт е, че при високи температури те стават твърде меки и бързо се износват. Освен това, за въртенето им, трябва да изгорите допълнително количество гориво, а това не е икономически изгодно.

Кога се сменят зимните и летните гуми на автомобила

Според Законът за движение по пътищата всички видове МПС трябва да са оборудвани и да се движат движат задължително със зимни гуми от 15 ноември до 1 март. Можете да направите смяна на летните със зимни гуми и по-рано, ако средната външна температура падне под +7 градуса или завали сняг. Препоръчва се по-ранната смяна на гумите, за да можете да сте готови за непредвидени климатични условия и да не чакате последния момент.

Също така трябва да помислите кога да смените гумите след зимата. Гумата, предназначена за ниски температури, става твърде мека след загряване. Бързо се изтрива на асфалта и също така влияе негативно на управлението на автомобила.

Какво се случва, ако не смените гумите си навреме

Летни и зимни гуми

Не всички шофьори се ръководят от правилата кога да сменят летните гуми със зимни. Това може да е проблем, тъй като гумите са проектирани за различни режими на работа. Основната им задача е да осигурят безопасно шофиране при различни метеорологични условия. Изключение правят само всесезонните гуми, тъй като те могат да се използват както през зимата, така и през лятото.

Зимните гуми запазват еластичността и сцеплението при ниски температури. Летните гуми се втвърдяват през зимата и техните характеристики се влошават значително. Това ще доведе до увеличаване на вероятността от подхлъзване дори на суха настилка. В случай на пробиване колелото може да се счупи.

Летните гуми са с шарка на протектора, която не е подходяща за каране на лед и сняг. Колата става неконтролируема, почти не реагира на завъртане на волана и спирачният път се увеличава. Поради тази причина е важно да изберете правилното време, в противен случай ненавременната подмяна ще бъде фатална грешка.

Заключение

Гумите трябва да се сменят преди всичко за вашата собствена безопасност, безопасността на тези, които са в колата и тази на другите участници в движението. Днес, особено ако нямате достатъчно пари, дори гуми могат да се купят на кредит. Ето защо е по-добре да не се опитвате да спестите пари, а да закупите добри нови или използвани гуми, които надеждно ще издържат няколко години. В допълнение, много съвременни гуми могат да бъдат регенерирани многократно, което допълнително удължава живота им.

За да се осигури уверена стабилност на пътя, необходимата икономичност и устойчивост на износване, е необходимо да смените гумите своевременно според сезона.

Вижте още: Как се сменя ангренажен ремък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest