Advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Основни принципи на хранителната пирамида

Основни принципи на хранителната пирамида

Хранителна пирамида

Имайки предвид основните принципи на диететиката, диетолозите многократно са обръщали внимание на факта, че процесът на изготвяне на план за хранене е индивидуален.

Всякакви корекции се правят от диетолога на базата на благополучието и колебанията на теглото на пациента и неговите индивидуални изследвания. Това обаче не спира хората да търсят универсални методи за отслабване или натрупване на мускулна маса.

Резултатът от невъзможността да се състави независим и универсален план за хранене е огромен брой различни диети с варираща степен на опасност за здравето.

Но най-тъжното е, че някои от тях активно се рекламират от 60-те години на миналия век и имат не само грешки в правилното изчисляване на порционирането, но и в самите принципи на хранене.

Хранителната пирамида е основата на здравословното хранене. Тя е систематична комбинация от концепции за здравословна диета, появила се в Съединените щати през 60-те години.

Тази система се позиционира като първа диетична помощ за поддържане на нормален стандарт на живот и поддържане на индекса на телесна маса на фиксирано здравословно ниво.

Естествено, като всяка диетична система тя не премина теста на времето и в бъдеще се появиха иновации в хранителните пирамиди, които радикално отличават хранителната пирамида в първоначалния си вид от модерната такава.

Принципи на хранителната пирамида

Основни принципи на хранителната пирамида

Пирамидата се основава на консумацията на голямо количество течности под формата на различни напитки.

Вторият принцип на хранителната пирамида е консумацията на въглехидрати, която трябва да бъде до 60% от общия процент на приема на калории от храната.

Третата стъпка традиционно се отрежда за плодове и зеленчуци, които се комбинират в една стъпка. Според класическата система те се считат за източници на витамини и важни хранителни вещества.

На 4-ти етап от принципите на здравословното хранене са протеиновите продукти, независимо от произхода им.

Петата стъпка, в зависимост от вариацията на самата пирамида, може да съдържа червено месо, масла и мазнини. В някои системи захарта се намира там като източник на най-вредните въглехидрати.

Ето и някои особености, които обаче трябва да се вземат предвид, когато човек основава храненето си на традиционната хранителна пирамида:

Бързи въглехидрати като основен източник на хранене

В съвременните пирамиди има изменения, при които вместо класически зърнени храни се използват само цели, непреработени храни.

Въпреки това в най-често срещаната версия на хранителната пирамида за правилно хранене все още има хляб и сладкиши в долния етап. Бързите и средни въглехидрати не са в състояние да поддържат усещането за ситост за дълго време, което ще доведе или до наддаване на тегло, или до стрес, причинен от глад.

Комбиниране на плодове и зеленчуци в едно хранене

Обилната консумация на фруктоза ще доведе до отлагане на мазнини без инсулинова реакция, когато приемате повече от 50 грама фруктоза (250 грама плодове). В същото време обилният прием на фибри ще бъде само от полза за тялото.

Минимизиране на приема на мазнини, независимо от източника

Принципи на хранителната пирамида

Както показва практиката, правилните мазнини трябва да са до 20% от общото съдържание на калории.

Естествено не говорим за мазнини от пържени картофи. Но в хранителната пирамида здравословните мазнини се комбинират с лоши мазнини.

На едно и също стъпало са поместени соята и месните продукти

В действителност обаче при заместване на животински протеин с растителен протеин, тялото няма да получи всички основни аминокиселини, което ще доведе до катаболизъм, лошо здраве и понякога до хормонални промени, свързани с обилната консумация на соеви продукти.

Липса на контрол на източника на течност

Задължителна е консумацията на вода, а препоръчителна на кафе и чай. Всички други алтернативи на течностите трябва да се приемат в ограничени количества.

Включване на алкохол в приемливите продукти

Препоръчително е алкохолът да се избягва. Той попада сред вредните напитки не само според хранителната пирамида, а и за целия човешки организъм.

Липса на индивидуални корекции

Пирамидата предлага един и същ набор от продукти на хора с различни метаболитни скорости, различни метаболизми, тегло и нужди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest