advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Кои са най-честите хранителни разстройства

Кои са най-честите хранителни разстройства

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
71
Чести хранителни разстройства
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Хранителните разстройства по същество са психологически разстройства, които водят след себе си и физически болести. Много от тях, за съжаление, имат и фатален край, ако не бъдат овладени навреме.

Доказано е, че хранителни разстройства при жените са два пъти по-силни от тези при силния пол. В много култури това е свързвано с идеалистичната идея за тънката талия, която е ключ за успехи в любовта и издигане в кариерата.

Разбира се, всеки човек в даден момент от живота си се чувства по-дебел, но при пациентите с хранителни разстройства това е нещо перманентно.

Нещо, което им пречи да водят нормален живот, да поддържат социални контакти и най-вече да имат контрол върху начина, по който се хранят.

Ето кои са някои от най-честите хранителни разстройства и как да ги разпознаете.

Анорексия

Анорексията е хранително разстройство

Според проучванията 1% от всички жени по света страдат от това заболяване в различни фази на живота си. При анорексията най-общо казано се приема много по-малко количество храна, отколкото се нуждае тялото.

Целта е да се отслабне и да се поддържа слаба фигура. Този строг хранителен режим е комбиниран с негативни мисли, силна депресия и постоянно чувство за вина. Болните споделят, че вътрешен глас непрестанно ги обвинява, че ядат прекалено, въпреки че вече са станали много слаби.

При жените с анорексия също така съществува ужас от напълняване и възвръщане на старото тегло. Смята се, че в много от случаите заболяването има фатален край. Защото пациентите са склонни към самоубийство и заради критично ниско тегло и последващите здравословни проблеми – промяна на хормоните, изтъняване на костите, окапване на косата, намаляване на кръвните телца и сърдечни проблеми.

Най-склонни към това хранително разстройство са тийнейджърите и младите жени, но зрелите дами също не са застраховани.

Симптоми на анорексия

Кои са най-честите хранителни разстройства

Страдащите от това заболяване драстично свалят килограми и постоянно отричат, че изпитват глад. Те си намират различни оправдания, за да не се хранят, и имат огромни притеснения да ядат на публични места - отказват дори бонбон на някой празник. Това е свързано основно с мисълта, че останалите хора негласно ще ги упрекнат, че ядат, въпреки че са „толкова дебели“. Анорексиците тренират до пълно изтощение.

Булимия

Страдащите от булимия редуват моменти на глад с епизоди на неконтролируемо ядене на огромни количества храна. След което се чувстват длъжни да изхвърлят от себе си изяденото, като предизвикват повръщане или приемат големи количества диуертици и разхлабителни.

Булимията започва като лека диета, в която се контролира храненето с цел отслабване. Някои хора обаче развиват фиксидея към храната в следствие на наложените ограничения. След което изпитват остро чувство за вина и търсят начини да се освободят от нея, изхвърляйки от тялото си всичко изядено.

Симптоми на булимия

Системно преяждане

Хората, страдащи от хранителното разстройство булимия, обикновено са с нормално тегло или с малко наднормени килограми. Те изпадат в емоциални кризи, в които изяждат огромни количества храна за минимално време, след което внезапно изчезват от масата.

Повечето от тях развиват дентални проблеми, тъй като при повръщане в устата навлизат много киселини, които разяждат зъбния емайл. Те имат подута шия заради непрестанното бъркане с ръка в гърлото. Някои болни от булимия също така са склонни към самонараняване заради вината от преяждане.

Системно преяждане

Това е най-често срещаното хранително разстройство. При него хората консумират безогледно огромни количества храна в напълно несъответствие с фигурата им. За разлика от булимията обаче тук няма опити да се изхвърли моментално изяденото. Но пък има огромно чувство на вина и дори срам.

От системно преяждане страдат хората, които са по-пълни или със свръхтегло. Често зад това заболяване се крият психологически проблеми като депресия, стрес и емоционални травми. Безконтролното хранене повишава риска от затлъстяване, диабет и други заболявания, съпътстващи наднорменото тегло.

Признаци на системно преяждане

Някои от сигналите са криене на храна и опаковките от нея, тайно ядене и бързо хранене до степен на пръсване. Също както при анорексията и булимията, страдащите от системно преяждане се фиксират върху храната по начин, който им пречи да водят нормален живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest