Advice.bg»Статии»За дома»Съвети за спалнята»Как да изберем подходящ матрак

Как да изберем подходящ матрак

Как да изберем подходящ матрак

Желанието да се чувствате напълно отпочинали след сън изисква внимателно отношение към избора на матрак. Огромната гама от продукти, с които са пълни магазините, води клиентите повече до объркване, отколкото до вземане на единственото правилно решение. Подготвеният с някои знания поглед ще помогне да се разберат разликите между моделите с различни пълнители и различни степени на твърдост.

Избор на твърдост на матрака

Това е една от основните характеристики на матрака. Добрата почивка и благосъстоянието на човек до голяма степен зависят от неговата твърдост. За комфортен престой матраците със средна твърдост се считат за най-добрият вариант, но изборът остава индивидуален.

Повишена твърдост

Твърдите матраци се препоръчват при заболявания на гръбначния стълб, остеохондроза, високо тегло. Пълнителят може да бъде такива материали като уплътнена полиуретанова пяна, струто влакна, кокосови влакна, композити. В резултат на това повърхността не е мека, не осигурява комфортен сън, но в случай на проблеми с гръбначния стълб идеално ще поддържа болни или увредени прешлени. Спането на такива матраци също е показано за хора с отлично здраве, но тези, които са над 50 години, трябва да внимават при избора на твърде твърд матрак. Във всеки случай твърдите матраци са доста специфични продукти, които се избират или поради любовта към твърдите повърхности за сън, или поради медицински предписания.

Средна твърдост на матрака

Удобен матрак

Най-препоръчителната твърдост за здрав човек със средно телосложение и ръст. В евтините матраци се използват композитни материали като струто влакна, изкуствен латекс, полиуретанова пяна с характерни ортопедични качества за осигуряване на пълнеж със средна твърдост, за по-скъпи матраци - комбинация от естествен латекс и кокосово влакно, както и меморикс. Такива матраци със средна твърдост са много търсени.

Ниска твърдост на матрака

За да осигурят матраци с ниска твърдост, производителите използват полиуретанова пяна и слоеве от естествен латекс. Естественият латексов пълнител се класифицира като ортопедичен пълнеж, а полиуретановата пяна не е подходяща за спящи хора с наднормено тегло. Често се избират меки и умерено меки матраци за възрастни хора, както и за деца на възраст 8-15 години.

Вземете предвид теглото на ползващите матрака

В допълнение към критериите за избор, посочени по-горе, теглото на бъдещия собственик е от голямо значение. Много е важно да се вземе предвид този фактор, тъй като, първо, експлоатационният живот на продукта зависи от него, и второ, усещането за твърдост на матрака. За да изясните твърдостта на матрака, трябва да проверите теглото, което продуктът може да издържи. Ще бъде удобно за слаб човек да спи на мек модел, а за тези, които имат излишни килограми, е препоръчително да изберат по-твърд вариант.

Не превишавайте максималното тегло на легло, посочено в спецификациите на матрака. По-добре е да имате марж за този показател в диапазона на 5-20 кг. Освен това имайте предвид, че твърдостта на матраците е показана за хора със средно телосложение (с тегло 70-90 кг). Например, за човек с наднормено тегло над 110 кг, матрак със средна твърдост ще изглежда доста мек, а за човек с тегло 40-50 кг, напротив, може да се възприема като умерено твърд.

Хората с наднормено тегло ще се чувстват комфортно на доста високи матраци. Слабият човек няма да може да окаже достатъчно натиск върху удебелената основа на матрака, така че няма смисъл да купувате прекалено дебел матрак. Моделите с малка дебелина, която е ограничена до няколко сантиметра, не принадлежат към основите, подходящи за спане. Такива продукти са подходящи за създаване на комфорт на дивана, леглото и изравняване на техните повърхности и се наричат ​​топ матраци.

Изберете размера и височината на матрака

Матрак

Комфортът на почивка до голяма степен зависи от височината на матрака. Освен това този фактор е важен и от естетическа гледна точка. Най-тънките са матраци с дебелина до 14 см, такива матраци обикновено са предназначени за деца или за рядка сезонна употреба. Експертите казват, че тънките модели могат да повлияят неблагоприятно на здравето, да навредят на гръбначния стълб със значително тегло на спящия. За възрастни следните насоки за височина са подходящи като основен матрак за постоянна употреба:

- Когато избирате матрак за възрастни, трябва да изберете продукти с дебелина 14-30 см;

- Ако купувате безпружинен монолитен матрак, тогава дебелината му трябва да бъде най-малко 14-16 см;

- Висококачествените матраци с независими пружинни блокове се изработват с дебелина минимум 18-19 см. Всичко по-малко е ултра евтин вариант с тънък пълнеж;

- Производителите предлагат и модели с многослоен пълнеж, който осигурява повече удобство и комфорт. Елитните матраци могат да имат дебелина от 24 до 40 см;

- Стандартната стойност за височината на ортопедичен матрак за възрастен е диапазонът от 19-23 см;

- За деца над 4 години използването на много тънки матраци (3-6 см) е категорично неприемливо.

Когато става въпрос за размери на матрак, говорим за неговата пригодност за основата и/или леглото, на което ще бъде поставен:

- Ако ширината на матрака е по-голяма от ширината на леглото, това или ще доведе до увиснали ръбове и в резултат на това неудобен сън, или матракът просто няма да се побере в размерите на леглото;

- Ако матракът е с по-малка ширина, тогава това ще причини неудобство по време на почивка и лош външен вид на леглото;

При неподходяща дължина ще се получи същата неудобна картина, водеща до дискомфорт или невъзможност за работа.

Избор на тип: безпружинен или пружинен матрак?

Подходящ матрак

Отговаряйки на въпроса кой модел да изберете - безпружинен или пружинен - ​​трябва да разберете техните разлики.

Матраци със зависими пружинни блокове се наричат ​​​​класически, тяхната употреба е повече от сто години. Те се наричат ​​тип Бонел. Такива матраци нямат ортопедични свойства. Използването на стари и счупени пружинни матраци води до увреждане на ставите на прешлените, изкривяване на гръбначния стълб. Други недостатъци включват износване на пружините поради взаимно триене, което води до скърцане и невъзможност за комфортна почивка в тишина. Между пружините се събира прах, който не само влияе негативно на спящия човек, но и допринася за развитието на паразити, вредни микроорганизми.

Матраци, оборудвани с независими пружини, имат прост, но много удобен дизайн. Всяка от пружините е поставена в отделен корпус, което ви позволява да се движите без контакт с други блокове. Когато щракнете върху няколко блока, съседните пружини ще останат в същата позиция. В горната и долната част на блокчетата хоризонтално са разположени пълнители, които заедно с пружините създават матрак с отлични ортопедични и анатомични качества. Всяка пружина работи точково, независимо. Това означава, че матракът идеално ще се огъва под всяка извивка на човешкото тяло и ще осигури необходимата опора за гръбнака.

Стандартната плътност на пружините е 250 броя на квадратен метър, но има и модели с усъвършенстван дизайн на блокове - Мултипокет (около 500 пружини на квадратен метър) и Микропокет (повече от 900 пружини на квадратен метър). Такива модели могат да бъдат препоръчани на хора с голямо тегло, както и на тези, които искат да получат най-добрата ортопедична опора за гърба. Използването на матраци с независим пружинен блок е показано за хора над 12 години, като се вземе предвид степента на твърдост на повърхността.

Безпружинните матраци с полиуретанова пяна са най-често срещаният вид евтини безпружинни матраци днес. Често те се продават в компактни валцувани опаковки. Тези матраци често се купуват за деца, тийнейджъри и възрастни като икономичен вариант. Те са чудесни за ролята на матраци за даване или апартамент под наем. Въпреки това, сред тях има добри опции, които са идеални за ролята на матраци за постоянна употреба, единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е плътността, такива матраци трябва да имат индекс на твърдост "среден" или "умерено твърд ".

Безпружинни матраци с ортопедични свойства. При производството на пълнители се използват латекс, кокосови влакна, струтофибър, конски косми, полиуретанова пяна и други материали, които осигуряват на повърхностите ортопедични свойства, а на собствениците - комфортен и здравословен сън. Благодарение на добре подбрания пълнеж, продуктите имат невероятна издръжливост, издържат на значителни натоварвания, скокове и игри на деца.

Избор на материал за запълване на матрака

Добре обмисленият подход при избора на пълнител за ортопедичен матрак ще ви позволи да закупите модел, подходящ за личните нужди на купувача, тъй като това пряко влияе върху твърдостта, екологичността и надеждността.

Такива пълнители като пух, евтини пълнежи от порест каучук, памучна вата нямат ортопедични характеристики. Сред непопулярните свойства на памучната вата е спластяването на неравномерни бучки, което пречи на комфорта по време на сън.

Латекс

Основата за производството на латексови слоеве е сок от хевея, обработен по специален начин, за да се получи пенлива маса. Приготвеният материал служи като отличен пълнител за ортопедични матраци, като приема формата на тялото и идеално поддържа гръбначния стълб. Латексът може да бъде мек или достатъчно твърд. В същото време изкуственият материал има по-висока степен на твърдост в сравнение с естествения. Популярността на латексовите матраци се доказва от търсенето им както сред детската, така и сред възрастната потребителска аудитория. В списъка с предимствата на латексовия пълнител:

- осигуряване на комфортни условия за отдих;

- анатомично повторение на контурите на тялото;

- удобство на съня за хора с проблеми с гръбначния стълб;

- перфектно издържа на големи натоварвания и масата на човек, бързо възстановяване на структурата поради порьозност;

- комбинация с различни материали позволява, ако е необходимо, да се увеличи твърдостта;

- липса на алергични ефекти;

- бързо изхвърляне на излишната влага;

- устойчивост на износване при големи натоварвания.

Полиуретанова пяна за матрак

Избор на матрак

Високата популярност на полиуретановата пяна (PPU, ортопени, изкуствен латекс) се дължи на факта, че основата е порест каучук, познат на много потребители, с различни ортопедични добавки. Използването на полиуретанова пяна дава възможност да се произвеждат ортопедични матраци с добри характеристики на сравнително ниска цена. Сред положителните аспекти на използването на PPU:

- достъпна цена;

- достатъчно дълъг експлоатационен живот;

- имунитет към повишени натоварвания, така че скачането и играта на децата не са критични;

- осигуряване на достатъчно ортопедични свойства, което е приемливо за тези, които се грижат за здравето си.

Проблемните точки включват трудността при отстраняване на абсорбираната влага, както и проблемът с почистването на матрака от замърсяване. Освен това експлоатационният живот на матраците с полиуретанова пяна е кратък - от 4 до 9 години.

Кокосово влакно за матраци

Еластичната дъска от пресовани кокосови влакна е един от доста твърдите материали, които често се използват за пълнеж на ортопедични матраци. Кокосовите влакна обикновено се комбинират с латекс и полиуретанови слоеве, което ви позволява да създавате повърхности с отлично качество и комфорт за сън и почивка. Или може да се използва без допълнителни омекотяващи пълнители, като по този начин се получават матраци с висока твърдост. Предимствата от избора на матраци от кокосово влакно включват:

- неалергичен материал;

- създаване на пречка за възпроизводството на бактерии;

- бързо изпаряване на влагата;

- не подлежи на гниене;

- екологичност;

- отлична вентилация;

- медицински и ортопедични свойства;

- няма вредни компоненти;

- правилна опора на гърба по време на сън;

- използва се не само за възрастни, но и за деца от всяка възраст.

Недостатъците включват високата цена, причината за която е сложността на обработката и подготовката на материала.

Матрак с мемори пяна

Избиране на матрак

Това е материал със структура на пяна, която позволява на повърхността да се адаптира към формата на тялото. Мемори пяната се огъва под човек, придобивайки неговата форма и след спиране на натоварването се възстановява за няколко минути. Тези матраци осигуряват отлични условия за сън, но при ниски температури уникалният материал става по-твърд.

Холофибър и струтофибър

Интересно име се отнася до материал, който има уникални свойства поради уникалната си структура под формата на вертикално разположени влакна. При производството на матрак със струтофибър влакна могат да се добавят и кози косми, конски косми и ленени нишки. Отлична комбинация се получава чрез комбиниране на струтофибър или холофибър с полиуретанова пяна или с независими пружинни блокове. Холофибърът е много подобен материал, но в него влакната не са ориентирани вертикално, а произволно, което прави този материал малко по-мек в сравнение със струтофибъра. Предимствата на този вид пълнежи са следните:

- изразена проява на свойствата на ортопедичния план;

- еластичност;

- отлична дишаемост;

- бързо изхвърляне на влагата, която е паднала на повърхността;

- хипоалергенност;

- незабавно възстановяване на първоначалната форма след пренесената деформация;

- широк диапазон на твърдост от средна до висока;

- износоустойчивост.

Вижте още как да почистим матрака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest