advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Какво съдържат картофите?

Какво съдържат картофите?

Какво съдържат картофите

Картофите са една от любимите храни на много хора по-света, като те биват различни сортове. Въпреки това всички те са идеалната гарнитура на месни ястия или рибните ястия, а също така смело можете да експериментирате с начините на приготвянето им. Има толкова много подправки за картофи, така че можете да експериментирате с тях смело.

Какво съдържат картофите?

Интересен факт, който може би не знаете, е това, че най-скъпият сорт картофи струва цели 500 евро. Също така това е първият зеленчук, който хората са успели да отгледат в космоса. Различните сортове картофи съдържат редица полезни вещества. Картофите съдържат:

- диетични фибри;

- протеини;

- калий;

- калций;

- витамин С;

- магнезий;

- желязо;

- витамин В6.

Освен всичко това картофите са богати на редица други полезни вещества, като фосфор, холин, цинк, ниацин, фолиева киселина. Както при всеки един продукт, така и тук е важно как готвите картофи, защото например чипса е вреден, тъй като е силно пържена храна. Най-добре е да варите или да задушавате този зеленчук, като освен това така той се получава много вкусен и ароматен.

Полезните свойства на картофите са свързани с техния богат хранително и витаминен състав. Най-големите ползи от този продукт са:

1. Картофеното пюре е полезно за подобряване на перисталтиката;

Картофеното пюре е полезно

2. Може да се направи маска за лице с картофи, като тя освежава и подобрява тена на лицето, но и премахва зачервяванията;

3. Консумацията на картофи помага за изкарването на излишните соли и течности от тялото ни;

4. Повишава имунитета, тъй като съдържа витамин С в състава си;

5. Картофите съдържат калций и магнезий, които са много полезни при лечението на ревматизъм;

6. Благодарение на антиоксидантните в картофите те са способни да действат положително на регенерацията на клетките;

7. Повлияват кръвното налягане, а именно го понижават, ако по някаква причина то се е покачило;

8. Повишават нивото на хемоглобин в кръвта, тъй като съдържат желязо в състава си.

В народната медицина картофите също се прилагат при редица здравословни проблеми, като например при гъбички на кожата, заболявания на дихателната система, проблеми с устната кухина (кариес, пародонтоза, стоматит), травми на кожата, артрит или други проблеми със ставите. Дори и цветовете на картофите са полезни при при определени болести, като с тях например може да се смекчи грубата кожа на ръцете или краката. Освен това те помагат при изгаряния, тонзилит, както и действат като помощно средство при онкологични заболявания.

Въпреки всички тези ползи има и вреди от картофите, защото са и доста калоричен продукт, поради високото съдържание на нишесте в състава си. Не се препоръчват да присъстват в диетата ви при:

Съдържание на картофите

- венерически болести;

- затлъстяване;

- ентерит;

- метеоризъм;

- жлъчно-каменна болест.

Картофите са наистина уникален продукт, който се консумира в целия свят. Въпреки всичките безспорни ползи на този зеленчук, той може да е и вреден за организма ни, ако се консумира в прекомерни количества и се пренебрегват противопоказанията за неговата консумация.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати