Advice.bg»Статии»Здраве»Кои билки са за отводняване?

Кои билки са за отводняване?

билки за отводняване
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Макар че тялото ни се състои в голяма степен от вода, задържането на излишни течности е опасно и се предизвиква най-често от сериозни заболявания на сърцето, бъбреците и други жизненоважни органи.

Причините могат да бъдат също продължително обездвижване, нездравословен начин на живот, употребата на някои лекарства. Дискомфортът върви с подуване на крайниците, на лицето и общ нездрав вид.

Поради сериозните последици на това състояние съществуват медикаменти за отводняване, които се назначават с цел връщане на баланса във водното съдържание на тялото.

Народната медицина също познава множество билки, които са подходящи за отводняване. Познаването на някои от тях е от полза за всеки човек, тъй като състоянието е широко разпространено.

Глухарче

Билката глухарче съдържа витамини, минерали и е подходяща при чернодробни заболявания, проблеми с кръвното налягане, както и с храносмилателния тракт. Препоръчва се най-вече чай от билката, който предизвиква по-често уриниране, с което тялото се освобождава от излишните течности. Чаят от глухарчето има детокс ефект и премахва излишни мазнини от тялото.

Зелен чай

зеленият чай помага за отводняване

Силните антиоксидантни свойства на зеления чай са добре известни. Той подобрява метаболитните процеси и гори излишните мазнини. Освен това тя има естествени диуретични качества и с нейна помощ се изхвърлят излишните течности. Чашата зелен чай, освен наслада носи и полза - предпазва от подуване.

Магданоз

Магданозът е билка, която заема челни места пред подправките. Салатите, супите и много ястия са немислими без магданоза. Не на всеки е известно, че ароматната билка е добър диуретик и с нейна помощ се засилва уринирането. Костите и имунитета благоприятно се повлияват от магданоза, а баланса на течностите в тялото е осигурен с честото използване на магданоз в готварските рецепти.

Хвощ

Билката хвощ е диуретик, използван от векове. Той не само елиминира излишната течност в тялото, но и облекчава пристъпите на подаграта, артрита, дихателните проблеми и диабета. Чай или хранителна добавка е изборът за приемането му, а ползата от него е безспорна.

Пирей

Тази билка най-често се препоръчва под формата на чай и е известна с пикочогонните си свойства. Препоръчва се и при инфекции на пикочните пътища, както и при отделяне на песъчинки от бъбреците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest