Плодове и зеленчуци по време на бременност

Плодове и зеленчуци по време на бременност

По време на бременността жената се нуждае в пълноценно и здравословно хранене, тъй като сега тя носи отговорност и за здравето на детето си. Нейното меню трябва да е богато на витамини и микроелементи, за да могат да осигурят нормалното развитие на плода.

Плодовете и зеленчуците традиционно се смятат за един от най-богатите източници на различни полезни хранителни вещества, но далеч не всички са полезни в този период.

Защо плодовете и зеленчуците са задължителни в менюто на бременните жени?

През първото тримесечие на бременността системите и органите на ембриона само започват да се формират. Именно в този период жената има нужда от много голямо количество витамини и минерали. Често жените отбелязват, че именно в този период техните предпочитания се променят, като дори апетитът им може да стане "извратен", което значи че могат да комбинират наистина странни храни. Това е ясен сигнал, че детето ви има нужда именно от тези витамини и хранителни вещества, които се съдържат в храните, които искате да консумирате сега особено силно.

По време на второто и третото тримесечие усиленото и балансирано хранене е не просто необходимо, а задължително. Само така организмът на бременната ще можете да се насити с хранителните вещества, които са необходими за плода. В средата на бременността, когато вече органите са сформирани, плодът започва активно да расте.

Това може да се отрази на самочувствието на жената, като така например тя да има различни проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт и бъбреците, като в този период отново е важно да се въведе диета за бременни, която да е богата на много плодове и зеленчуци.

Какви плодове трябва присъстват задължително в менюто по време на бременността?

Част от жените се боят да си хапват по-екзотични плодове или пък цитрусови, мислейки си, че те могат да са вредни за плода. Това обаче не е така, а дори напротив. Те са особено полезни за бъдещото ви дете, като дори и лекарите съветват да се консумират.

Особено полезни за бременни са следните плодове:

Плодове и зеленчуци по време на бременност

- Ябълки;

- Круши;

- Сливи;

- Праскови;

- Банани;

- Нар;

- Цитрусови (лимони, портокали, мандарини, грейпфрут).

Всички те задължително трябва да се ядат в този период от живота на всяка една жена. Разбира се, че ако имате индивидуална непоносимост към някой плод, тогава не трябва да го ядете. Във всеки един случай, те са много полезно за развитието на плода и ще наситят организма ви с много полезни витамини, микроелементи и хранителни вещества.

Забранени плодове пи време на бременността

Не всички плодове са полезни за здравето на майката и детето. Така например някои са напълно забранени:

Грозде

Всички те предизвикат много силна чревна ферментация, а като следствие от това и усилено образуване на газове. Освен това този плод е способен да доведе до преждевременно раждане, докато фруктозата и захарозата в състава му способстват за качването на килограмите.

Ягоди

Те са много силен алерген, като именно затова са противопоказани плодове за бременните жени. Освен това детето може да се роди с алергия към ягоди и да е склонно към диатеза.

Ананас

Този екзотичен плод е забранен през целия период от бременността, тъй като може да провокира спонтанен аборт, увеличаването на тонуса на матката и особено около 13 гестационна седмица.

Папая

Стимулира съкращението на матката, предизвиквайки хипертонус. На ранните срокове може да доведе до спонтанен аборт, а на късните - преждевременно раждане.

Най-полезните зеленчуци по време на бременност?

Зеленчуци по време на бременност

Моркови

По полза за организма те са на първо място. Причината за това е, че те са необходими за правилното формиране на вътрешните органи на ембриона. В състава им влизат множество полезни витамини и хранителни вещества: каротин, аскорбинова киселина, токоферол, филохинон, никотинамид.

Спанак

Основният елемент, който се съдържа в спанака, е фолиевата киселина. Без нейното достатъчно количество плодът може да се роди с множество вродени аномалии в развитието си. Освен това спанакът е богат да полезния витамин B9, който също е много важен за нормалното протичане на бременността.

Чушки

Помагат за укрепването на имунната система, стените на съдовете и развитието на опорно-двигателния апарат.

Зеле

По полезните си свойства не изостават от морковите. То е богато на фолиева киселина, ретинол, токоферол, аскорбинова киселина, желязо и калий. Особено полезно е киселото зеле. От всички сортове зеле, броколите са най-полезни.

Домати

Изключително полезни са за бременността, а освен това са много богати на витамин C и желязо.

Краставици

В състава им влиза калий, като затова те способстват за намаляването на кръвното, като по този начин нормализират работата на сърцето. Използват се и като профилактика на хемороидите, запека, а също така помагат при дехидратацията на организма.

Главният принцип, които трябва да спазва всяка бременна жена, е мярката. Всички любими и полезни продукти могат да са вредни за плода, ако се консумират в огромни количества.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати