Advice.bg»Съвети»Защо се казва Черен петък?

Защо се казва Черен петък?

Защо се казва Черен петък?

Терминът Черен петък го свързваме инстинктивно с познатия ни ноемврийски шопинг, когато цените на стоките са драстично намалени и имаме възможност да си закупим дългоочакваните продукти на разумни цени.

Традиционно този ден заема последния петък на ноември, тъй като в съвременната американска култура той се празнува след Деня на благодарността.

В последните две десетилетия Черният петък бележи все по-нарастващи продажби, като в периода 1993 и 2001 година е заемал позициите между 5-то и 10-място в класацията за 10-те дни с най-голям брой продажби. Между 2003 и 2005 обаче Черният петък заема първо място в тази класация, като все повече потребители дочакват именно този ден от годината, за да си закупят продукти на намалени цени.

Каква е историята на термина Черен петък?

Фразата Черен петък се появява още през 60-те години на 20 век във Филаделфия. С нея местните полицаи наричали петъка след Деня на благодарността, когато в градовете царял огромен трафик и задръстване на пътищата.

Според няколко неправителствени организации се оказва, че този ден е причината за повишен стрес у населението. Това е и причината през 1997 година организациите да призоват САЩ да превърне деня в такъв за Ден без покупки.

Друга теория около термина Черен петък е, че той се появява още през 1869 година в САЩ, когато двама финансисти в Уолстрийт решават да инвестират в закупуването на голямо количество злато, но точно в този петък пазарът на злато се срива. Това довежда до десетки фалити и този период от годината постепенно започва да се асоциира с термина Черен петък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати