Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Кои са класическите симптоми на сърдечен удар

Кои са класическите симптоми на сърдечен удар

Кои са класическите симптоми на сърдечен удар

Сърдечен удар, наричан още миокарден инфаркт, се случва, когато част от сърдечния мускул не получава достатъчно кръв. Колкото повече време минава без лечение за възстановяване на притока на кръв, толкова по-голямо е увреждането на сърдечния мускул.

Коронарната артериална болест е основната причина за инфаркт. По-рядко срещана причина е силен спазъм или внезапно свиване на коронарна артерия, което може да спре притока на кръв към сърдечния мускул.

Какви са симптомите на инфаркт

Основните симптоми на инфаркт са:

- Болка или дискомфорт в гърдите. Повечето инфаркти включват дискомфорт в центъра или в лявата част на гръдния кош, който продължава повече от няколко минути или изчезва и се връща отново. Дискомфортът може да се усеща като неприятен натиск, притискане, пълнота или болка;

- Чувство на слабост, виене на свят или припадък. Може също да се появи студена пот;

- Болка или дискомфорт в челюстта, шията или гърба;

- Болка или дискомфорт в едната или двете ръце или рамене;

- Недостиг на въздух. Това често идва заедно с дискомфорт в гърдите, но задухът също може да се появи преди дискомфорта в гърдите.

Симптоми на сърдечен удар

Други симптоми на сърдечен удар могат да включват необичайна или необяснима умора и гадене или повръщане. Жените са по-склонни да имат тези други симптоми на инфаркт.

Ако забележите симптомите на сърдечен удар у себе си или при някой друг, незабавно се обадете на Спешна помощ. Колкото по-скоро стигнете до спешното отделение, толкова по-скоро можете да получите лечение, за да намалите степента на увреждане на сърдечния мускул. В болницата здравните специалисти могат да направят тестове, за да разберат дали се случва сърдечен удар и да решат най-доброто лечение.

В някои случаи сърдечният удар изисква кардиопулмонална реанимация или едефибрилация на сърцето, за да накара важния мускул да изпомпва кръв отново. Случайни наблюдатели, обучени да използват сърдечен масаж или дефибрилатор, може да са в състояние да помогнат, докато пристигне спешният медицински персонал.

Не забравяйте, че шансовете за оцеляване след инфаркт са по-добри, колкото по-рано започне спешното лечение.

Какви са рисковите фактори за инфаркт

Няколко здравословни състояния начинът ви на живот и вашата възраст и семейна история могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Тези фактори се наричат рискови. Около половината от всички европейци, според статистиките, имат поне един от трите ключови рискови фактора за сърдечни заболявания: високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта и тютюнопушене.

Някои рискови фактори не могат да бъдат контролирани, като възраст или семейна история. Но можете да предприемете стъпки, за да намалите риска, като промените факторите, които можете да контролирате.

Възстановяване след инфаркт

Кои са класическите симптоми на сърдечен удар

Ако сте имали инфаркт, сърцето ви може да бъде увредено. Това може да повлияе на ритъма и на способността му да изпомпва кръв към останалата част от тялото. Може също да сте изложени на риск от друг инфаркт или състояния като инсулт, бъбречни нарушения и периферна артериална болест.

Можете да намалите риска за бъдещи здравословни проблеми след инфаркт с тези стъпки:

1. Физическа активност

Говорете с вашия здравен екип за нещата, които правите всеки ден в живота и работата си. Вашият лекар може да поиска да ограничите работата, пътуването или сексуалната активност за известно време след инфаркт;

2. Промени в начина на живот

Придържането към по-здравословна диета, увеличаването на физическата активност, отказването от тютюнопушенето и управлението на стреса, в допълнение към приема на предписани лекарства, може да помогне за подобряване на здравето на сърцето и качеството на живот;

3. Сърдечна рехабилитация

Сърдечната рехабилитация е важна програма за всеки, който се възстановява от инфаркт, сърдечна недостатъчност или друг сърдечен проблем, изискващ операция или медицински грижи. Сърдечната рехабилитация е контролирана програма, която включва:

- Физическа дейност;

- Обучение за здравословен начин на живот, включително здравословно хранене, приемане на предписани лекарства и начини да ви помогнем да се откажете от пушенето;

- Консултации за намиране на начини за облекчаване на стреса и подобряване на психичното здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest