Как се садят люти чушки?

как се садят люти чушки

Лютите чушки са не по-малко използван зеленчук от обикновената сладка чушка. Отглеждат се както в градината, така и в саксии. Разновидностите са много, различават се по цвета, формата и степента на пикантност.

За да се достави наслада на любителите на пикантните вкусове, е нужно чушките да се засадят правилно по отношение най-напред на времето за сеитба. Ако лютият пипер не намери достатъчно топлина през лятото, той може да не узрее.

Най-топлолюбивите сортове са свикнали на тропически температури, искат много слънце и няколко горещи дни. Най-добре да се използва отопляемо семе за доброто им култивиране. Така се предвижда растежът, предвид климата. Ако се използва разсад в кутия на закрито, те могат да се засадят дори зимно време. Периодът на засяване е между януари и април - според сорта.

Самият процес може да стане като се закупи семе, но без много трудности може да се използва и това, събрано от миналогодишната реколта, стига да е правилно съхранено.

Процесът е прост и наподобява този на сладкия пипер. Запълват се буркани или контейнери с почва - може почвата да бъде смесена с хумус от земни червеи. Семената се поставят в пръстта и се заравят на дълбочина около 1 сантиметър.Трябва вече само да се изчака, като се следи почвата да не изсъхне. Внимателното поливане се прави всеки ден. Нужната температура за покълване е около 20 градуса - през нощта 18, през деня 25 градуса.

засаждане на люти чушки

Покълването на семената отнема от 7 до 15 дни. Засаждането е добре да се извърши, съблюдавайки лунните фази, но ако ще се отглежда на закрито в саксия, това не е необходимо.

След поникването, зеленчукът трябва да се отглежда в нагрята среда, на закрито. Това позволява контрол над температурата, влажността и светлината, като се пресъздава среда, възможно най-подходяща за развитието на пипера.

Ако ще се прехвърлят навън, в градината, условията са същите - мястото целодневно трябва да бъде огрявано от слънцето. Готовият разсад се засажда когато достигне около 15 сантиметра. При наличие на подходящо място, може направо да се засади лют пипер със семена в градината.

При желание да се засади зимен лют пипер навън е нужно да се осигури парник, за да се поддържат нужните условия.

Не бива да се забравя, че лютите чушки се садят отделно от други растения, особено от сладките чушки, защото всички ще имат пикантен вкус накрая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни