Какво съдържа цигареният дим

Какво съдържа цигареният дим

Експертите твърдят, че цигареният дим съдържа над 4000 различни съединения. Значителен брой от тях са токсични (отровни) и могат да увредят клетките ни, а много от тях са канцерогенни (причиняват рак).

Ако някога сте се чудили какво точно може да вдишвате, когато пушите, този списък ще ви отвори очите.

Тук сме изброили няколко съединения, открити в тютюна и цигарения дим.

Никотин

Той не е канцерогенен, обаче води до силно пристрастяване. Пушачите е много трудно да се откажат, защото са закачени за никотина. Той е бързодействащ. Достига до мозъка в рамките на 15 секунди след вдишване. Ако в цигарите и другите тютюневи изделия нямаше никотин, броят на хората, които пушат всеки ден, би спаднал драстично. Без никотин тютюневата индустрия ще рухне. Използва се като силно контролиран инсектицид.

Въглероден окис

Това е отровен газ. Няма мирис и вкус. Тялото трудно разграничава въглеродния окис от кислорода и го абсорбира в кръвта. Отделят го и отработените газове от автомобила. Ако около вас има достатъчно въглероден окис и го вдишвате, можете да изпаднете в кома и да умрете. Въглеродният оксид намалява мускулната и сърдечната функция, причинява умора, слабост и световъртеж.

Катран

Цигари

Състои се от няколко химикали, причиняващи рак. Когато пушач вдишва цигарен дим, 70% от катрана остава в белите дробове. Опитайте теста с кърпички. Напълнете устата си с дим, не вдишвайте и издухайте дима през кърпичка. На нея ще има лепкаво и кафяво петно. Направете това отново, но този път вдишайте и издухайте дима през кърпата, ще има само много по-слабо светлокафяво петно.

Ацеталдехид

Този химикал се използва в смоли и лепила. Смята се, че е канцероген. Експертите казват, че е вероятно да улесни усвояването на други опасни химикали в бронхите.

Акролеин

Често използван в хербициди и полиестерни смоли. Използва се и в химическите войни. Акролеинът е съставка на сълзотворния газ. Той е много отровен и дразни очите и горните дихателни пътища.

Водороден цианид

Цигарен дим

Някои държави използват този химикал в газовите си камери за екзекуции. Отслабва белите дробове и причинява умора, главоболие и гадене. Използва се при производството на акрилни пластмаси и смоли.

Олово

Оловото уврежда нервите в мозъка, както и бъбреците и репродуктивната система на човека. Приемът на олово също може да причини стомашни проблеми и анемия. Той е известен канцероген и е особено токсичен за децата.

Ако сте решили да откажете цигарите и това е вашето новогодишно обещание, не се отказвайте при най-малката трудност. Проявете воля, защото това ще е най-доброто решение, което може да вземете за себе си.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати