Съвети при приготвяне на кисели краставички

Съвети при приготвяне на кисели краставички

Казват, че киселите краставички в много отношения приличат на домашната ракия - всеки харесва и хвали само собствените си.

Не се наемаме да потвърдим или отречем това, защото нашата задача днес ще бъде да ви разкрием някои тънкости при приготвянето им.

Независимо каква рецепта за кисели краставички сте си избрали, има някои правила, чието спазване ще ви гаранитра пълен успех и със сигурност ще ви спечелят правото да се наречете истински майстор на домашните киселите краставички.

Отсега да си знаете, че най-сложната част при приготвяне на кисели или стерилизирани краставички е да намериш някой, който да ти помогне със затварянето на бурканите, останалото е лесна работа.

Истината е, че за приготвянето на перфектните кисели краставички не е достатъчно просто да измиете зеленчуците, да ги наредите в буркани, да добавите чесън, лук, подправки и марината. Трябва преди това да приготвите краставичките.

Ако обичате стерилизираните краставички да са по-скоро хрупкави, те трябва да са млади с тънка кожа и малки тъмни пъпки.

Домашни кисели краставички
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni

Добре е да подберете основно тънки и малки по размер краставички, не по-големи от 7-8 см, които да се приготвят не по-късно от един ден след набирането им.

Разбира се за перфектни резултати трябва да имате собствена градина, но ако не разполагате с такава, просто внимавайте какво купувате от пазара.

Преди същинкото мариноване препоръчваме да накиснете краставиците от 2 до 6 чака в студена вода, като при нужда може процесът по накисване да продължи дори до 8 часа. Водата трябва да се сменя на няколко часа - колкото по-често, толкова по-добре.

Имайте предвид, че колкото по-студена е водата, толкова по-свежи и хрупкави краставички ще имате.

Препоръчваме в съда, в който ще накисвате краставичките преди мариноването им, да добавите 1-2 с.л сол, както и няколко кубчета лед. Течността трябва да е точно толкова, колкото да ги покрие.

Ако не сте успели да се сдобиете със свежи и тънки краставички, по-дебелите корнишони може да надупчите с голяма игла за шиене, така те ще се мариноват по-добре.

Не е за подценяване и количеството подправки, които ще сложите във вашите мариновани краставички. В кулинарията правилото колкото повече, толкова по-добре не важи. Подправките трябва да са в нужното количество и в правилното съотношение.

Как да си приготвим кисели краставички

Прибавите ли твърде голямо количество чесън, има реална опасност краставичките да са по-меки, отколкото ви се нрави.

Стане ли дума за подправки за кисели или мариновани краставички, изборът е богат. Освен традиционните бахар и черен пипер, може да заложите също на карамфил, люспи и листа от касис и дори дафинови листа.

Каквато и рецепта да изберете за приготвянето на кисели краставички, не бива да забравяте, че тяхната марината намира широко приложение в кулинарията.

Сокът на киселите или стерилизирани краставички може да замести оцета в салатата или в супа. С него може да мариновате зеленуци и месо, като може да го съчетаете с горчица, люта чушка и чесън.

Вярвате или не, но сокът от консервирани краставички действа отлично при овладяване на симптомите при предменструални болки, при киселини в стомаха и т.н.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бойчо Николов
Да не забравяме и оцетът. Трябва на вкус де е приятно кисел и с добър аромат. Един път се прекарах с некачествен оцет и краставичките станаха за хвърляне. В същност, всичко което влагата трябва да е качествено и проверено.
0
0