Тичането: преди или след силовите тренировки?

Тичането: преди или след силовите тренировки?

Благодарение на достъпа до информация, който имаме, все повече хора успяват да открият отговор на въпроса как трябва да изглежда една тренировъчна програма.

Така все повече любители на кардио упражненията успяват да достигнат до заключението, че ако искат да видят резултати, трябва да правят повече от това просто да тичат.

Комбинираните тренировки се оказват най-добрата стратегия по пътя към красивото и стройно тяло.

Въпреки неограничената информация, отговор на един въпрос така и не беше даден окончателно: тичането преди или след силовите тренировки трябва да бъде?

Според последни проучвания редът не е от особено значение. Важно е обаче да знаете какви са крайните цели, които искате да постигнете.

Много хора, които обичат да тичат, нямат такива – те правят джогинг просто за удоволствие или за здраве. Силовите тренировки обаче са важни – дори и да не целите да увеличите мускулите си или да отслабнете.

Те подпомагат издръжливостта на мускулите ни, правят краката ни по-силни, подобряват гъвкавостта и цялостното усещане за баланс в тялото.

Силови тренировки и тичане

Универсалният отговор е един ако искате да изградите повече мускули, първо тичайте, после правете силови тренировки.

Ако искате да подобрите издръжливостта си, тичайте в края на тренировката си.

Причината е, че тялото ни по-лесно се адаптира към типа упражнения в края на рутината ни. Обикновено силовите тренировки в началото изчерпват натрупаната енергия, правейки кардиото по-ефективно в горенето на мазнини.

Много фитнес инструктори обаче препоръчват смесен подход. Така тялото ни няма да се адаптира напълно към тренировките, знаейки каква е рутината, която го очаква.

По този начин едновременно ще горите мазнини, ще трупате мускулна маса и ще подобрявате издръжливостта си.

Не бива да пренебрегвате и времето за почивка. Комбинираните тренировки са изключително натоварващи за тялото, затова не е препоръчително да ги практикувате ежедневно.

Осигурете си поне 2-3 дни почивка в седмицата, особено ако се упражнявате дълго и изтощително.

Лишаването от време за възстановяване няма да доведе до по-бързи резултати. Напротив – рискувате да си навлечете физически травми, които се лекуват с месеци. Това, а не пропуснатата тренировка, ще забави прогреса ви.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати