Advice.bg»Съвети»Как се изчислява майчинството?

Как се изчислява майчинството?

Как се изчислява майчинството?

Майчинството е период, в който жената има право на платен отпуск и обезщетение, за да се грижи за своето дете. В България майчинството се разделя на два основни периода – бременност и раждане и отглеждане на дете. За да се ползва майчинство, жената трябва да има поне 12 месеца осигурителен стаж за този осигурителен риск.

Период на бременност и раждане

Този период обикновено започва 45 дни преди предполагаемата дата на раждане и продължава до 45 дни след раждането. През този период жената има право на обезщетение при бременност и раждане, което се изчислява на база на средния ѝ доход за последните 24 месеца преди месеца, в който е настъпила бременността. Размерът на обезщетението е 90% от средния месечен доход, но не може да бъде по-малък от минималната работна заплата, нито по-голям от максималния осигурителен доход.

Период на отглеждане на дете

След периода на бременност и раждане, следва периодът на отглеждане на дете, който продължава до навършване на 2 години (или 3 години за дете с увреждания) от детето. През този период се изплаща обезщетение за отглеждане на малко дете, чийто размер също се определя въз основа на доходите на майката. Обезщетението се изплаща от Националния осигурителен институт на работещите на трудов договор и на самоосигуряващите се.

Изплащане на обезщетенията

Обезщетенията по време на майчинство се изплащат на месечна база, като се закръглят до цели левове. Обезщетението при бременност и раждане се изплаща от работодателя, ако майката е на трудов договор, или от Националния осигурителен институт, ако майката е на граждански договор, самоосигуряваща се или безработна.

За да се изплати обезщетението, жената трябва да представи на работодателя си следните документи:

- Заявление за ползване на отпуск и обезщетение по време на майчинство;

- Свидетелство за раждане на детето;

- Декларация за доходите, подлежащи на осигуряване, за периода от 24 месеца преди месеца, в който е настъпила бременността;

- Други документи, ако е необходимо.

Работодателят има задължението да изплати обезщетението на жената в срок до 15 дни след получаване на документите. След това работодателят подава заявление за възстановяване на обезщетението до НОИ в срок до 30 дни след изплащането.

Майчинството е важен период в живота на всяка жена, която решава да стане майка. В България законодателството предоставя достатъчна защита и подкрепа на майките, като им гарантира право на платен отпуск и обезщетение, за да се грижат за своето дете.

За да се ползва майчинство, жената трябва да има поне 12 месеца осигурителен стаж и да представи необходимите документи на работодателя си. Обезщетението за майчинство се изчислява на база на средния месечен доход на жената за периода от 24 месеца преди месеца, в който е настъпила бременността, и варира според вида и продължителността на отпуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати