advice.bg»Съвети»На кои празници се раздава храна?

На кои празници се раздава храна?

Раздаването на храна е характерен обичай, свързан с празниците на покойните. Те се честват в името на починалите, като на тях се цели да се всее мир и почит към тяхната памет.

Такива празници са:

Почитането на всички помени на починалия. Помените се извършват на 3, 9, 20 и 40 ден от смъртта на покойника. След това оредяват и се честват на 3, 6, 9 и 12ти месец, а вече след тях започват да бъдат на кръгла година.

Задушница. Това е празникът на мъртвите, който се чества 3 пъти в годината. Трите Задушници са съответно Месопустна, Черешова и Архангелова.

Месопустната задушница е Голямата задушница в календарната година. Тя се отбелязва 1 седмица преди началото на Великденските пости. На нея се преливат покойните и се раздава храна в знак на почит.

Черешовата задушница е наречена още Спасова задушница. Тя се отбелязва 7 седмици след Великден и съботата преди Петдесетница. Близките посещават гроба, изричат молитва и го преливат.

Архангеловата задушница е наречена още Мъжката задушница. Тя е последната в календарната година и се почита в съботата преди Архангеловден. Близките посещават гроба, раздават храна, изричат молитва и преливат покойниците.

Храната, която се раздава задължително, е вареното жито. В съвремето се раздават още бонбони, вафли, кифли, соленки, маслини, сандвичи и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати