Advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Знаете ли за какво е полезен грахът?

Знаете ли за какво е полезен грахът?

Знаете ли за какво е полезен грахът?

Сред варивата грахът не е това, което се споменава веднага, но свойствата му все пак го нареждат на първите места по отношение на полезно действие.

Това бобово растение е член на семейството на баклата, известно с различните си разновидности, поради което намира широко приложение в кулинарните рецепти.

Характеристика и хранителна стойност на граха

Плодът на граховото растение представлява шушулка, пълна със семена, на брой от 3 до 10. Сортовете са 7 на брой, като най-известни са:

- Зелен грах;

- Бял грах;

- Жълт грах;

Сладкият грах се отглежда лесно в домашната градина и има много добра хранителна стойност. В 100 грама от сварените зърна се съдържат 118 калории. От него получаваме въглехидрати и мазнини. Добри запаси има на фибри и витамини, като витаминозното съдържание е много богато и включва витамини К, А, С, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6 и ценната фолиева киселина.

Освен витамините и протеините в него се откриват и минерални вещества - калий, магнезий, фосфор, калций, натрий, цинк и желязо.

Полезни свойства на граха

Грах ползи

Богатото съдържание на растението е причина и за неговите полезни свойства за организма. Причините, по които е добре да се консумира грах включват:

Добро действие върху храносмилането

Високото съдържание на фибри в граха поддържа храносмилателното здраве. Влакнините поддържат движението на чревния пасаж. В салати, яхнии и рецепти от източната кухня, грахът е еднакво полезен.

Източник е на желязо

Този продукт е много добър избор на вегетарианци и вегани, защото от него си набавят желязото, липсващо заради отказ от месо. Желязото е ценно в борбата с умората и превенцията на анемия. Под формата на зеленчукови кюфтета, яхнии или сандвичи, грахът трябва да присъства задължително във вегетарианското меню.

Повишава имунитета

Поради съдържанието на витамин С грахът е отлична храна за висок имунитет. Подходящо ястие е при боледуване.

Поддържа очното здраве

Зелен грах

Грахът съдържа много каротеноиден пигмент, лутеин. Лутеинът е профилактика срещу катаракта и дегенерацията на макулата, водеща до загуба на зрение в късна възраст.

Защитава сърцето

Неразтворимите фибри намаляват риска от сърдечни заболявания, осигуряват стабилни нива на кръвната захар.

Подпомага отслабването

Поради ниското съдържание на мазнини и калории тази храна подпомага диетите за намаляване на теглото. Фибрите пък създават усещане за ситост и така неусетно се топят килограми.

Ползи за кожата

Витамин С в граха е източник на колаген, необходим за еластичността, здравето и младежкия вид на кожата. Антикосидантите в зеленчука подпомагат борбата със свободните радикали и запазват клетките на кожата млади и здрави. Флавоноиди, каротеноиди и алфа каротин в граха се грижат да премахнат признаците на стареене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest