Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Ето билката бял трън за какво е полезна

Ето билката бял трън за какво е полезна

Бял трън
Снимка: jcesar2015 / pixabay.com

Билката бял трън е известна още с названието силимарин. Представлява цъфтящо растение, родствено на ехинацеята, невена и белия равнец и е гост от Средиземноморието.

Още в древността тази билка е добре позната на хората, главно за лечение на заболявания на черния дроб. По-късно се пренася в Азия, стигайки до Индия и Китай.

Традиционната медицина и Аюрведа веднага го включват в своите рецепти, но не само като чернодробен тоник, а и като лек против отравяне, депресия, за стимулиране на кърмата и много други.

Здравословните и лековити възможности на билката бял трън се дължат на нейния богат състав.

Химически състав на бял трън

Биоактивните субстанцици и хранителните вещества в белия трън са десетки. Основен компонент сред тях обаче е силимаринът. Той съдържа 7 флавонолиагнана - силибинин, А и В, силихристин, изосилихристин, силидианин.

Флавонолиагнаните в силимарина стимулират синтеза на чернодробни клетки и ги възстановяват.

Силимаринът блокира действието на ензими като ксантина и оксидазата, които предизвикват оксидативен стрес. Той има и противовъзпалителни и антивирусни свойства.

Съставът на белия трън е причина за многобройните полезни действия на билката.

Защита на черния дроб с бял трън

Ето билката бял трън за какво е полезна
Снимка: jcesar2015 / pixabay.com

Тази билка е най-ефективна като лек на черния дроб. Много често е съпътстваща терапия при лечение на чернодробни заболявания като цироза, омазнен черен дроб, хепатит и дори рак на черния дроб. Билката намалява увреждането и възпалителните процеси в дроба. Тя е и защита срещу отравяния.

Въпреки високите протекторни свойства на билката, тя не може да се използва като самостоятелно лечебно средство при сериозни чернодробни състояния, а винаги е в ролята на помощна терапия.

Забавя стареенето на мозъка

Белият трън е традиционно средство за профилактика и лечение на неврологични заболявания като Паркинсон, Алцхаймер от древността. Това се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на растението. Добри перспективи има в борбата срещу мозъчния упадък с напредване на възрастта.

Бял трън за здравето на костите

Ползи от бял трън за костите

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с намалена костна плътност. Опитите са показали, че белият трън стимулира костната минерализация и пречи на загубата на костна маса. Затова се смята, че екстрактът от бял трън може да играе роля за забавяне на остеопорозата в периода на менопауза.

Бял трън при ракови заболявания

Антиоксидантите свойства на силимарина имат противораков ефект, с което билката допълва основното лечение. Тя редуцира и страничните ефекти от основното лечение. Смята се също, че може да засили действието на химиотерапията и дори самостоятелно да унищожава ракови клетки.

Стимулира производството на кърма

Белият трън е една от двете билки, препоръчвани за стимулиране на кърмата, наред със сминдуха. Тя увеличава производството на кърма над 50 %поради високите нива на пролактина, дължащ се на наличието на силимарин в билката.

Намалява нивата на кръвна захар

Ползи от бял трън

Билката е полезна при диабет тип 2, тъй като подобрява инсулиновата чувствителност и намалява нивата на захар в кръвта.

Ползи за сърцето и храносмилането от бял трън

Белият трън понижава нивата на холестерол, с което е полезна за сърдечното здраве и подобрява състоянието на болни с храносмилателни проблеми, дължащи се на чернодробни заболявания.

Вижте още:

- Кои билки са за отводняване.

- Най-добрите билки за пречистване на кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни