advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Какво е кефир и за какво е полезен?

Какво е кефир и за какво е полезен?

Nadia GeorgievaNadia Georgieva
Новак
3
Какво е кефир и за какво е полезен?

Кефирът е ферментирала млечна напитка с гъста консистенция, с вкус, подобен на киселото мляко. Ароматът е характерна особеност на този продукт – колкото по-зрял е кефирът, толкова по-интензивен е ароматът.

Вкусът на тази полезна напитка е кисел, леко газиран, поради съдържанието на въглероден диоксид, който се отделя в процеса на ферментация.

Интересното е, че кефирът се прави от краве, овче или козе прясно мляко, но се добавят и специални кефирени зърна. Те са комбинация от бактерии, дроджи и микроорганизми, които са богати на пробиотици, и са известни като тибетска гъба.

Какви са ползите на кефира?

Полезните млечнокисели бактерии, съдържащи се в кефира, допринасят за прочистване на червата. В тази напитка са открити около 30 щама от тези микроорганизми, включително:

• Lactobacillus brevis,

• Casea, Plantarum,

• Streptococcus cremoris,

• Lactis.

Кефирът има антибактериални свойства

Кефир

Смята се, че някои пробиотици, съдържащи се в кефира, осигуряват защитата на тялото от инфекции. Това е уникалният за напитката пробиотик Lactobacillus kefiri.

Кефир при борба с излишните килограми

Обикновено хората с лош метаболизъм, които имат затруднена функция на червата, се сблъскват с проблеми с теглото. Кефирът преобразува мазнините в черния дроб в мастни киселини, след което ги трансформира в по-прости съединения и те бързо напускат тялото. Специалистите препоръчват консумацията на 1 чаша кефир около 30 минути преди хранене.

Кефирът помага при алергии и астма

Според направени проучвания върху животни е доказано, че млечната напитка може да помогне при алергии и астма. Необходимо е да се направят и още изследвания, за да се установи до каква степен това се отнася и за хората.

Подобрява имунната система

Кефирът съдържа много съединения и хранителни вещества като биотин и фолиева киселина, които помагат за предпазване на имунната система и клетките. Кефирът укрепва тялото и го предпазва от вредни бактерии. Полизахаридът, наречен кефиран, също има способността да намалява холестерола и кръвното налягане.

Осигурява укрепване на костите

Остеопорозата е сериозен проблем за много хора и се причинява от дефицит на калций. Още една причина да пиете повече кефир, е високото съдържание на калций в напитката. Освен това в него се съдържа и изключително важния витамин К2, който играе главна роля в калциевия метаболизъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни