advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»За какво се използва еньовчето

За какво се използва еньовчето

За какво се използва еньовчето

Еньовчето е една леко позабравена от нас билка, която се среща из всички краища на България. Тя не е никак претенциозна и можете да се натъкнете на нея из всякакви храсталаци и шубраци, както се казва.

Някога служила за прогонване на демони, змейове и самодиви, днес еньовчето вече е добре проучено и заради безценния си състав (богато е на витамин С, силициева киселина, танини, сапунини и др.) намира широко приложение в медицината и козметиката. Искрено бихме ви посъветвали да с сдобиете с него, но е добре да знаете, че както подсказва и името му, то се бере единствено на Еньовден и то рано сутринта.

Да погледнем обаче и какво е неговото приложение в реалния живот, защото надали се страхувате от змейове.

Еньовчето е отлично слабително средство

Ако страдате от лениви черва или в резултат на някаква храна сте получили запек, то надали ще откриете по-добро слабително средство в народната медицина от еньовчето. Можете да си приготвите лековита отвара от билката, но ако я берете сами, имайте предвид, че за целта се използват само нейните стръкове и листа, както и че се бере само жълтото и бялото еньовче.

Еньовчето има болкоуспокояващо действие и действа добре при заболявания на гърлото и гушата, както и при загуба на глас.

Отново е препоръчителен билковият чай от еньовче, но из много наши краища се приготвят и компреси, които се поставят върху гърлото.

Еньовчето има кръвоспиращо действие

Чай от еньовче
Снимка: Sevdalina Irikova

При рани и охлузвания билката се прилага локално. Можете или директно да намажете мястото на натъртването с листа от еньовче или да си направите компрес. Действа добре и при дерматологични проблеми, включително и псориазис. Ако започнете да измивате косата си с билкова отвара от еньовче, ще забравите и за пърхота.

Проблеми с черния дроб? Еньовче е решението!

Доказано е положителното действие на еньовчето при проблеми с черния дроб. То има широкоспектърен ефект и е препоръчително дори и за хора, страдащи от цироза на черния дроб. Няма да замени изписаните от лекуващия ви лекар медикаменти, но ползата му за здравето на черния дроб е сигурна.

На финала ще добавим и за още една полза от еньовчето, за която рядко се говори. С помощта на еньовчето може да се подсири прясното мляко и макар тази техника да не се използва при нас, е много популярна сред северните народи.

И в случай че сме провокирали интереса ви към еньовчето и искате да се сдобиете с него, то ще ви подскажем, че можете или да се снабдите с него от аптеките или да си го наберете собственоръчно. Имайте предвид единствено, че в Тракийската низина, както и из Западните и Средни Родопи беритбата му е забранена. Включено е в Закона за биологичното разнообразие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest