Advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Хардуер»Какво съдържат батериите

Какво съдържат батериите

Какво съдържат батериите

Батерията е устройство, състоящо се от една или повече електрохимични клетки с външни връзки за захранване на електрически устройства като фенерчета, мобилни телефони и електрически автомобили.

Средните алкални AAA, AA, C, D, 9-волтови или клетъчни батерии са изработени от стомана и смес от цинк, манган, калий и графит, а останалата част от хартия и пластмаса. Тъй като са нетоксични материали, всички тези „съставки“ на батериите са удобни за рециклиране.

Седем различни компонента съставляват типична битова батерия: контейнер, катод, сепаратор, анод, електроди, електролит и колектор. Всеки елемент има своя собствена работа и всички различни части на батерията, които работят заедно, създават надеждната и дълготрайна мощност, на която разчитате всеки ден.

Контейнер

Контейнерна стомана, в която се съхраняват клетъчните съставки, за да се образува катодът, част от електрохимичната реакция.

Катод

Комбинация от манганов диоксид и въглерод, катодите са електродите, редуцирани от електрохимичната реакция.

Сепаратор

Това е нетъкан, влакнест плат, който разделя електродите.

Анод

Батерии

Изработен е от задвижван цинков метал, анодите са електроди, които са окислени.

Електролит

Това е разтвор на калиев хидроксид във вода, електролитът е средата за движение на йони в клетката. Той носи емблематичния ток вътре в батерията.

Електрод

Между двата електрода се придвижват литиеви йони.

Колектор

Месингов щифт в средата на клетката, който провежда електричество към външната верига.

Бъдете отговорни! Важно е батериите да се рециклират. Всички материали в тях са земни елементи. Тази комбинация от материали се рециклина на 100% и се използва повторно като микро-хранително вещество в производството на тор за отглеждане на земеделска продукция.

Батериите обаче съдържат много тежки материали, които не трябва да попадат в околната среда. Батериите могат да съдържат следните опасни за здравето елементи: живак, кадмий, олово, никел, магнезий, цинк, литий, желязо, сребро, живак, различни киселини и др.

Почти всички те са канцерогенни и водят до мозъчни увреждания, хронични заболявания. Особено опасни могат да бъдат те за бременни жени и за малки деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни