Advice.bg»Статии»Хранене»Храни при хипертиреоидизъм

Храни при хипертиреоидизъм

храни при хипертиреоидизъм

Щитовидната жлеза е енергийният и физиологичен център на тялото и нейното здраве и правилно функциониране са от голямо значение.

Съществува обаче заболяване, познато като хиперфункция на щитовидната жлеза. То представлява ускорено отделяне на съдържащи йод хормони - тироксин и трийодтиронин, които са отговорни за контрола на много дейности на тялото, включително растежа и цялостното развитие на организма.

При хипертиреоидизъм храненето трябва да бъде съобразено с много условия: изключване на храни, които са токсични за жлезата, без предизвикващи алергия храни, хранене с укрепващи имунитета продукти, разнообразно и пълноценно хранене, да бъде висококалорично, но да не дразни лигавиците на стомаха и червата.

Тъй като при хиперфункция метаболизмът се ускорява, енергийните запаси на тялото бързо намаляват, изчерпват се и гликогеновите запаси в черния дроб и мускулатурата, теглото пада и оттам имунитетът също страда. На тялото са нужни около 100 грама белтъчини, като наполовина трябва да са животински и наполовина растителни. Препоръката е набавянето на белтъчини да бъде от най-добрите източници - боб, леща, грах, риба, бяло месо от птици, което не е тлъсто. Нискомаслени продукти и яйца също са подходящи.

Нуждата от витамини при това състояние също се засилва. Зеленчуците и плодовете, които ги съдържат, трябва да присъстват във всяко блюдо. Дефицитът на витамини се компенсира и с хранителни добавки при нужда.

Храните с високо съдържание на бета каротини като морковите, тиквата, сладките картофи са много полезни при хипертериоидизъм, защото бета каротинът се превръща във витамин А, улесняващ оползотворяването на йода в тялото.

хипертиреоидизъм

Поради загубата на калций и фосфор са нужни храни, които да ги набавят. Млечните продукти, месото, рибата, яйцата, ядките, киноата, лимецът са все подходящи предложения за храни при хипертиреоидизъм.

Поради факта, че храносмилателната система работи под стрес, храните при хипертиреоидизъм трябва да бъдат щадящи за нея. Затова обработката им е нужно да бъде чрез варене на бавен огън, печене или задушаване. Храната е необходимо да се приема начесто и по малко.

Повишената възбудимост на нервната и сърдечно-съдовата система налагат избягването на храни, които действат като катализатор за тях, това са силните бульони, кафето, чаят, подправките, шоколадът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest