Advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»Кои са подходящите мезета за узо

Кои са подходящите мезета за узо

Кои са подходящите мезета за узо

В Гърция сезонът на узото не свършва никога. Типичното за южните ни съседи питие е любимо и на мнозина от нас. Всички знаем, че то задължително се пие ледено и в добавка – с лед. Но какво трябва да сервираме на масата заедно с вледенената бутилка узо? Разбира се, предимно гръцки неща.

Ето кои са най-подходящите мезета за узо.

Млечни салати

Млечната салата е идеално мезе за узо
Снимка: Чародейката

Най-идеалният вариант, разбира се, е гръцкото дзадзики. То много прилича на нашата салата Снежанка, но се прави с типичния гръцки високомаслен йогурт. Ако няма от къде да си купите Дзадзики, една домашна Снежанка би свършила перфектна работа.

Тараторът е друг вариант на съчетанието кисело мляко и краставици – както се знае, той върви и с българския „роднина“ на узото – мастиката. Други млечни салатки и разядки също прекрасно допълват чашата с узо. Вариантите са многообразни – с тиквички, с моркови, с патладжан и т.н.

Зеленчукови салати

Силно препоръчваме една гръцка салата с изобилие от маслини и лук. Разбира се, подправена със зехтин и босилек. Но ако не разполагате с продукти за такава, може да си спретнете нашата българска шопска салата, която е много близка по вкус и ще се превърне в едно перфектно мезе за узо.

Маслини

Мезе за узо с маслини

Те са идеалното мезе. В съчетание с лук, в зехтин, с подправки или изобщо неподправени, просто сервирани в отделно блюдо, те са повече от перфектни за замезване. Вариантите за избор на маслини са много, но ако имате наистина гръцки маслини, ще се докоснете до истинския южен вкус на Елада.

Тарама

Това е типична гръцка салата, която много ще ви хареса в съчетанието с узо. Тарама хайверът се приготвя от хайвер от риба треска, натрошен хляб, чесън и други съставки. Много ароматна и апетитна, като гарантираме, че ще разпали апетита не само са хапване, но и за пийване.

Морски дарове

Мезе за узо от морски дарове

Как човек да мисли за Гърция, без да мисли за октопод и скариди? Добавете още калмари, миди, рибни блюда и други дарове от гръцките морски води. Пържени, панирани, на скара и добре овкусени – задължително да се усеща чесън и риган. Дано ви стигне узото на масата с тези апетитни блюда!

Всякакви солени мезета

Естествено, ако не разполагате с изброените по-горе продукти, всички стандартни солени мезета, които вървят с ракия, са приложими и на трапезата с узо. Сирена (ако не сте опитвали гръцката фета, сега е моментът), пушени сирена, кашкавали и месни плата, декорирани с резенчета домати и някоя и друга свежа краставичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest