advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Естествени заместители на захарта

Естествени заместители на захарта

меласата е естествен заместител на захарта

Прекомерната консумация на захар крие големи рискове. Ако обичате сладкото и не можете да се откажете от него, е хубаво да се опитате поне да заместите захарта. Тя може да се замести с естествени продукти, които са много по-полезни.

Рафинираната захар не съдържа фибри, мазнини, белтъчини, витамини, антиоксиданти и минерали. Съдържа единствено много калории. Калориите в захарта, представляват така наречените празни калории.

Прекомерната консумация на захар може да доведе до затлъстяване, проблеми със сърцето, диабет, инсулинова резистентност и образуване на лош холестерол.

Оптималната дневна доза за прием на захар при жените е 25 грама, а при мъжете 37 грама.

Естествените заместители на захарта ще открием в природата около нас. Това са:

Стевия - в сравнение със захарта стевията е десет пъти по сладка. Екстрактът от стевия пък е 200 пъти по-сладък от захарта. Именно заради това не бива да се прекалява и с нейната употреба. От друга страна този естествен подсладител не съдържа калории. Стевията е един от най-популярните заместители на захарта. Също така стевията може да се отглежда и в домашни условия.

агавето е отличен заместител на захарта

Сироп от агаве - агавето представлява вид кактус. Сиропът от агаве съдържа калций и желязо и е по-сладък и от меда. Сиропът от агаве има нисък гликемичен индекс. Това е идеалният естествен заместител на захарта за хора, страдащи от диабет. Този заместител може спокойно да се използва и в кулинарията. Ако на етикета има надпис "био" или "органично", това гарантира качеството му.

Сироп от артишок - този заместител на захарта има нисък гликемичен индекс. Съдържа ценни аминокиселини и фибри с пребиотичен ефект, които помагат при храносмилането.

Мед - медът преминава през истински натурален процес на обработка. Той е изключително полезен за човешкия организъм. Медът укрепва имунната система, богат е на антиоксиданти, има противовъзпалително действие. Ако медът е с по-тъмен цвят, това означа, че нивата на антиоксиданти в него са по-високи.

Кленов сироп - когато купувате кленов сироп, трябва внимателно да четете етикета. Понякога в него слагат захар. А наличието на захар в кленовия сироп обезсмисля заместването на захарта с него.

Меласа - меласата е направена от захарна тръстика. Тя е богата на калций и желязо. Този заместител на захарта е и полезен, защото е лесносмилаем.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати