Как да отглеждаме седум

седум

Ако искате да се обградите със зеленина, която същевременно да не е нито претенциозна откъм поддръжа и да придава ефектен вид на интериора или екстериора на жилището ви, то искрено бихме ви препоръчали да се снабдите със седум.

Това е сукулентно растение, познато у нас и като тлъстига, което има над 400 разновидности. Като цяло е ниско и хем атрактивно, хем ненатрапчиво. Ето какво трябва да знаете за отглеждането на седум:

Подобно на камилите, които съхраняват вода в гърбиците си и така издържат дългите преходи из пустинята, така и седумът има способността да задържа влага в листенцата си. Това означава, че трябва да го поливате изключително рядко и съвсем пестеливо. Което е голямо предимство що касае полаганите от вас усилия за поддръжката му.

Важно за седума е да е засаден на слънчево място. В случай, че го отглеждате като стайно растение, то поставете саксията му на прозорец с южен изглед. И вероятно се досещате - когато температурите навън паднат, то приберете саксийния седум у дома. Той не понася добре студовете.

Седумът няма нужда от често наторяване, като повечето видове дори не изискват подобни действия. За него е важно само почвата му да е дренирана и да не задържа вода.

отглеждане на седум

Седумът е изключително подходящ при изграждането на алпинеуми, защото не се разраства. Той няма да пречи по никакъв начин на останалите растения, които засаждате в алпинеума. При оформянето му само вземайте предвид, че това растение си остава доста ниско. То предпочита да "пъпли" по земята, отколкото да "расте до небесата".

За лесното отглеждане на седум свидетелстват и някои нови идеи за градското озеленяване. Като например вместо изграждането на зелени релси от трева, да се изграждат зелени релси от седум. Той няма да има нужда от поливане, нито пък от косене.

Освен това би бил много по-издръжлив от тревата, вземайки предвид все по- високите температури, които отчитат термометрите през лятото. Предпочитан вариант е и при изграждането на т. нар. зелени покриви. Това е и причината седумът често да е наричан Растение на бъдещето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest