Какво ядат хамстерите?

Какво ядат хамстерите?

Често стопаните на домашните любимци могат да се запитат дали добре се грижат за своите питомци, дали ги хранят правилно, дали не грешат с нещо в отглеждането им и така нататък.

Това е напълно нормално, имайки предвид, че все пак вие не само носите отговорност за тях, но и обичате вашите малки пухести приятели. Именно затова е особено важно да подберете правилно храната и порциите на хамстерите и да знаете с какво трябва да ги храните, както и по колко.

С какво да храните хамстерите?

Всички сме чували за това как тези животинки обичат да си правят запаси от храна и това им е заложена в природата. Тяхното скривалище е много важно за тях. Те постоянно могат да преместват своите запаси от едно на друго място, покривайки го с със слоеве от хартия и стружки, за да си остане скрито. Ако когато чистите клетката му, случайно изхвърлите тези запаси, животинчето може да изпита истински стрес. Именно затова е важно, грижейки се за хигиената в неговия дом, да не изхвърляте запасите, които гризача си е направил.

За да можете да се балансирате правилно дневното меню на любимци, трябва добре да сте запознати с това с какво се хранят в природата и по колко. Освен това дневната норма зависи от възрастта и големината на хамстера. Малките, а особено младите хамстери, не се нуждаят от много големи количества храна. Така например при тегло от около 10-14 грама количеството на дневната норма храна средно е около 70-80% от теглото му, като рядко може да достигне и до 100%. С течение на времето гризачът ще качи тегло, като съответствено ще се промени и количеството на консумираните храни.

Полезни храни за хамстери

Хранене на хамстери

За хамстерите може да се каже, че са практически всеядни и могат да се хранят с почти всичко от вашата маса. Но все пак съществуват и забранени за тях продукти, които могат дори да са изключително опасни. Такива са - мазните, сладките, пържените, острите продукти, цитрусовите плодове, чесънът и зелето. Храненето им трябва да е диетично и свежо, тъй като хамстерите имат много нежни стомахчета.

Основната храна на хамстера са зърнени продукти (овес, ечемик, пшеница, елда, ориз и др.) в суха форма. Можете да им давате и каши (грис, овесени ядки, елда, ориз, пшеница и др.), но те не бива да са сладки, както и не може да добавяте масло. Трябва да се варят с вода или с нискомаслено мляко.

Можете да добавяте витамините А, Е и D в храната на хамстерите или във водата по 1 капка на седмица. Те също така много обичат месо, но не бива в никакъв случай да им го давате в суров вид.

Хамстерите обичат да си хапват и семки, които не трябва да са пържени (тиквени, динени, от пъпеш). Почитатели са и на сварените яйца, а именно на белтъка.

Сред любимите продукти на хамстерите и сочните храни: моркови, цвекло, репички, тиква, кора от диня или пъпеш, ябълки, горски плодове, маруля, копър, магданоз, целина, листа от глухарче.

Храни за хамстери

Спокойно можете да глезите хамстерите си с любимите им продукти понякога, но не забравяйте, че те трябва да се хранят и със суха храна, която е предназначена специално за тези гризачи.

Винаги когато добавяте нов продукт в рациона им, това трябва да става постепенно, а не изведнъж.

Ако все пак се тревожите и имате някакви съмнения дали даден продукт може да се консумира от хамстерите или не, винаги можете да се обърнете за съвет към ветеринар.

Важно е правилно да отглеждате хамстера си е да се грижите правилно за вашите любимци, като внимателно да подходите към избора им на дневното меню.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest