advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Вреди от консумацията на зеле

Вреди от консумацията на зеле

Вреди от консумацията на зеле

Зелето принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци и осигурява голям брой хранителни вещества, включително фибри, фолиева киселина, калций, калий и витамини А, С и К.

То съдържа и фитонутриенти, които действат като антиоксиданти, и могат да намалят риска от някои видове рак.

Консумацията на големи количества зеле обаче може да има негативни последствия върху организма и да причини сериозни щети.

Метеоризъм

Зелето съдържа значителни количества рифиноза, което е несмилаема захар. Тази захар представлява сложен въглехидрат, който преминава през червата ви неразграден и може да причини метеоризъм.

Други симптоми, свързани с метеоризъм, които могат да възникнат след консумация на зеле, включват прекомерно оригване, стомашен дискомфорт и подуване на корема.

Диария

Яденето на много зеле може да доведе до диария

Според Щатският Мичигански университет, зеленото зеле съдържа 5.8 грама фибри в 1 порция (приблизително колкото една чаена чаша).

Неразтворимите фибри в зелето увеличават движението на хранителните отпадъци в храносмилателния тракт. Консумацията на твърде много фибри може да допринесе за симптоми на диария или да блокира червата ви.

Освен това хората, преминаващи през лечение на рак, може да се наложи да избягват консумацията на зеле, тъй като този зеленчук може да изостри диарията, често причинена от химиотерапията.

Най-добре е предварително да се консултирате с вашия лекар ако ви предстои такова лечение (или вече преминавате през него) преди да консумирате зеле.

Хипотиреоидизъм

Консумацията на големи количества зеле е вредна и може да причини хипотиреоидизъм.

Дефицитът на йод в съчетание с високата консумация на зеле, до 1000-1500 грама на ден, може да доведе до липса на хормона на щитовидната жлеза.

Глюкозинулатите са съединения, съдържащи сяра и азот, които също се срещат изобилно в зелето.

Химичните реакции в комбинация с тези съединения могат да попречат на производството на хормона на щитовидната жлеза или да предизвикат отделяне на определен йон, който се конкурира с усвояването на йод.

Щитовидната ви жлеза се нуждае от йод, за да функционира правилно. Ако има конкуриращи се процеси, ограничаващи количествата на йод, това може да допринесе за развитието на хипотиреоидизъм.

Консумацията на зеле само по себе си обаче не увеличава риска от хипотиреоидизъм, съобщават специалистите.

Взаимодействия на зелето с лекарства

Вреди от яденето на зеле

Зелето съдържа големи количества витамин К, витамин, който помага при съсирването на кръвта.

Яденето на твърде много зеле може да противодейства на лекарствата за разреждане на кръвта, но една порция (около 2 чаши) зелено зеле би трябвало да осигури желаното количество витамин К без да предизвиква негативни ефекти.

Според Медицинският център на университета в Мериленд, препоръчителната дневна доза на витамин К е 120 микрограма за мъже и 90 микрограма за жени.

Една чаша зелено зеле съдържа 53 микрограма витамин К, докато същата порция червено зеле съдържа 34 микрограма.

Според здравната система на университета в Мичиган, консумацията на постоянно количество храни с високо съдържание на витамин К и ограничаването на приема на витамин К до препоръчителната дневна доза, може да помогне за предотвратяване на вредни взаимодействия.

Консултирайте се с вашия практикуващ лекар относно консумацията на храни с витамин К, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта. Той ще ви посочи и начина да избегнете подобни вреди от консумацията на зеле.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати