Advice.bg»Съвети»Какво е жулиен и как се реже на жулиени?

Какво е жулиен и как се реже на жулиени?

NellyNelly
Новак
1
Какво е жулиен и как се реже на жулиени?

Жулиен е френски готварски термин за тънки ивици зеленчуци (или месо, или плодове). Ивиците обикновено са с дължина около 7-8 см и дебелина от няколко милиметра - в зависимост от ястието и предпочитанията.

За да направите перфектни жулиени, изпълнете следните стъпки:

1. Обелете зеленчука (плода), ако е необходимо, и го нарежете напречно на парчета с дължина 7-8 см. Ако зеленчукът (плодът) е кръгъл, отрежете тънка филия от едната страна, за да направите стабилна основа;

2. Използвайте голям универсален кухненски нож и направете еднакви резени (тип плочка) по дължина на парчетата с дебелина от 1-2 мм (в зависимост от желанието и нуждите), отстранявайки заоблените парчета за употреба в друго ястие;

3. Подредете няколко плочки от зеленчука (плода) една до друга или една върху друга и ги нарежете по дължина с ножа на пръчици с желаната дебелина (обикновено 1-2 мм), т.е. същата ширина като плочките.

Друг много бърз и лесен начин за рязане на зеленчуци на жулиени е чрез използването на ренде тип мандолина. Рендето се поставя върху здрава, равна повърхност. Някои рендета имат контейнер за настъргания продукт, но ако вашето няма такъв, използвайте подходящ съд. Поставете мандолината на дъска за рязане, на плота или масата и се уверете, че няма да се плъзга, докато режете.

Изберете желаното острие и задайте дебелината на рязане, която желаете да постигнете. Различните модели имат различни опции. Ако вашето ренде има множество остриета, тогава изберете това, което смятате за най-доброто в конкретния случай, съобразно продукта, който ще режете.

Ако не знаете как точно режат остриетата, вземете картоф и изпробвайте всеки нож, за да можете да разберете кой ще е най-подходящ. Можете също да изпробвате и различните настройки за дебелина, така че да видите какво работи най-добре за ястието, което планирате да направите. Остриетата на рендето тип мандолина са невероятно остри, затова винаги работете внимателно с тях.

Нарежете плода или зеленчука на по-малки парченца, ако парчето, което ще режете, ви се струва твърде голямо за мандолината. Закрепете плодовете или зеленчуците на предпазителя за ръце. Винаги закрепвайте парчето храна към него, преди да започнете да режете.

Докато режете, обърнете внимание къде са пръстите ви и внимавайте те никога да не се доближават твърде много до острието. Дори при използването на предпазител за ръце е възможно пръстите ви да се изплъзват към острието, така че използвайте рендето с повишено внимание, за да предотвратите наранявания и инциденти.

Започнете да местите бързо плода или зеленчука напред и назад над острието. Мандолините работят най-добре, когато се реже бързо, тъй като остриетата им са предназначени именно за това. Обърнете внимание резените да не се подреждат едно върху друго, за да не се издигнат прекалено високо и да блокират острието. Дръжте ръката си здраво за предпазителя, докато режете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати