Advice.bg»Съвети»Как да разбера в кой пенсионен фонд съм?

Как да разбера в кой пенсионен фонд съм?

Как да разбера в кой пенсионен фонд съм?

В България пенсионното осигуряване е разделено на три стълба:

Първи стълб пенсионно осигуряване

Това е държавното обществено пенсионно осигуряване, което е обвързано с достигане на определен осигурителен стаж и възраст. При него работодателя или самоосигуряващотот се лице задължително прави ежемесечни вноски, които са процент от осигурителния доход.

Втори стълб пенсионно осигуряване

Това е на допълнителното и задължително пенсионно осигуряване. Също се правят задължителни ежемесечни вноски към лицензирани пенсионноосигурителни дружества. Тези дружества управляват професионален и универсален пенсионен фонд, където отиват вноските ви за пенсия. Този стълб е задължителен при първа и втора категория труд. Ако сте родени след 31.12.1959 г. и се осигурявате в държавното, обществено осигуряване, вноските се са както за сметка на работодателя, така и за ваша сметка.

Третият стълб пенсионно осигуряване

Той е допълнителен, по желание, можете да си осигурите допълнителни средства за пенсия.

В кой пенсионен фонд съм

Ако сам сте избрали вашия пенсионен фонд, навярно сте наясно кой е той и лесно можете да проверите документите си. Но обикновено много хора не са наясно в кой пенсионен фонд отиват вноските им по втори стълб. Как да разберат кой е той?

Ако не сте избрали сами допълнителния пенсионен фонд, а сте разпределени служебно, то този фонд е длъжен да ви информира за това с писмо, което често не се случва или писмата не се получават до вас поради грешна и остаряла информация.

Затова можете да предприемете следните действия, за да откриете кой е вашият фонд:

- Да подадете молба към НАП;

- Да проверите онлайн на страницата на НАП, ако имате ПИК код (идентификационен номер за достъп до информация). Ако нямате, можете да го получите на място в НАП срещу лична карта;

- Да посетите вашият клон на НАП на място и в отдел „Допълнително задължително пенсионно осигуряване“ да получите информация срещу лична карта.

След като вече сте разбрали към кой пенсионен фонд отиват вашите допълнителни, задължителни пенсионни вноски, можете да прецените дали искате да останете към него или искате да прехвърлите вашите пари към друг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати