Advice.bg»Съвети»Как се приема конопено масло?

Как се приема конопено масло?

Как се приема конопено масло?

Конопеното масло, известно като канабидиол, е доказан ефективен лек срещу определени заболявания, но може да се окаже рисков продукт, ако не се прилага според указанията. Това се дължи на факта, че липсват достатъчно прецизни проучвания около начините, по които конопеното масло действа на различните групи пациенти.

Безопасният прием на конопеното масло зависи от фактори като:

- възраст;

- прием на допълнителни лекарства;

- здравословно състояние и др.

Обикновено конопеното масло се среща под формата на таблетки, сироп, масло или капсули, и е предназначено за перорална употреба. В някои случаи се среща като съставна част на хранителни добавки. Маслото има позитивни ефекти, заради своя състав: витамини, минерали, микроелементи, омега-3 мастни киселини, омега-6 мастни киселини и др.

Препоръчително е обаче преди приема на това масло да се осъществи консултация с лекуващия лекар, с когото да се съгласува подходящото количество според вашите проблеми. Не съществуват точни научни изследвания за правилната употреба на конопено масло, но са установени случаите, в които приемът му е строго непрепоръчителен. Ето кои са те:

- в детска възраст конопеното масло трябва да се избягва, освен в случаите на епилепсия;

- в комбинация с други лекарства – в този случай лекарската консултация е задължителна, тъй като някои субстанции реагират рисково в съчетание с конопеното масло. Пример за такива са антикоагулантите, лекарствата против аритмия, билки като жълт кантарион и др.;

- в период на бременност;

- в периода на лактация.

Неконтролируемият прием на конопено масло може да доведе до някои от следните симптоми:

- умора;

- промени в телесното тегло;

- гадене и диария;

- повишена раздразнителност;

- промени в апетита;

- чернодробна токсичност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати