advice.bg»Съвети»Колко картофи се вадят от декар?

Колко картофи се вадят от декар?

Колко картофи се вадят от декар?

Картофите са ценен източник на въглехидрати, витамини и минерали. Освен посочените ползи, тези зеленчуци имат високи вкусови качества, което прави тяхното приложение в кулинарията изключително ценно. Затова много хора, които се занимават със земеделие, избират именно този зеленчук за източник на своята реколта.

Ето обаче доколко ефективно е отглеждането на картофи:

Картофопроизводството може да се превърне в доходоносна земевладелска професия, ако притежавате необходимите познания за тяхното правилно отглеждане. Добивът на картофите зависи от следните фактори:

- състояние на почвата;

- метеорологични условия;

- степен на компетентност от страна на стопанина;

- сортът картофи;

- болести и вредители по картофите;

- правилна грижа.

Оптималното количество добит картоф за 1 декар земя трябва да бъде между 4000-6000 килограма. Минималната граница на производство е 2000, като под тази стойност добитият картоф не носи рентабилност спрямо вложените средства от страна на производителя. За 1 декар земя са необходими тор, препарати и посадъчен материал.

Имайки предвид тези разходи, то инвестицията ще бъде възвърната и надскочена, ако са добити над 2500 кг картоф за един декар. Освен от количеството обаче, печалбата зависи и от териториите на притежаваната земя.

Ако притежавате над 10 декара, то количеството ще ви донесе достатъчна печалба и за добити 1500 кг картоф. Въпреки това, в последните години се очертава средният добив на картоф да е около 5000 кг на декар за Европа, докато в България, средната стойност е около 1500-2000 кг. Разминаванията в двете средни стойности може да се дължи на климат, почва или начин на отглеждане на картофите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати