advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Безопасни ли са изкуствените подсладители?

Безопасни ли са изкуствените подсладители?

Изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители се използват, за да се подсладят напитки и храни.

И точно тук изниква въпросът колко безопасни са те?

Истината е, че макар да се твърди, че могат да се появят странични реакции от приема на изкуствените подсладители, специалисти са определили необходимата доза, която е написана и в листовките на даден подсладител.

Това, което трябва да знаем, е, че макар да поддържат приема на калории и границите на кръвната захар, изкуствените подсладители не набавят на организма необходимите му витамини, минерали и фибри. При продължителна употреба синтетичните подсладители биха могли да окажат неблагоприятно влияние върху организма.

Следвайте стриктно указанията за допустимия дневен прием на изкуствени подсладители и не прекалявайте с употребата им.

Захарин

Захарин

Захаринът е най-известният и изследван подсладител, за който се твърди, че е 300 пъти по-сладък от нормалната захар. Той влиза в състава на дъвки, диетични газирани напитки, конфитюри, дресинги, сладки изделия, консервирани плодове, някои витамини, козметични и лекарствени продукти.

Допустимият дневен прием захарин е 5 милиграма на килограм от човешкото тегло.

Аспартам

Аспартам

Аспартамът е най-често използваният подсладител, като най-често се използва в американски храни и напитки. Смята се, че аспартамът е 220 пъти по-сладък от рафинираната захар. Открит е съвсем случайно.

Допустимият дневен прием аспартам е 50 милиграма на килограм от човешкото тегло. За да достигне това количество, 68-килограмов човек трябва да изпие над 20 кена диетична безалкохолна напитка.

Неотам

Неотам

За него се смята, че е 7 000 - 13 000 пъти по-сладък от нормалната захар. Тъй като неотамът скоро получи одобрение, все още се използва в много малко продукти. В Европа на етикетите неотам се изписва като Е961.

Засега се използва само в Австрия и максималната доза е под 2 мг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest