Advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»Винени дрожди - ползи и приложение

Винени дрожди - ползи и приложение

Винени дрожди - ползи и приложение

Виното има богата древна история, датираща по времето на великите цивилизации от Древен Египет и Месопотамия. Напитката има божествен характер, свързващ се с древните култури и традиции.

От Древността виното се пренася в Средновековието, където се произвежда в манастирите и манастирските градове. След Средновековието виното се пренася в Европа, а след това по целия свят. Производството на виното обикновено се асоциира с гроздето. Освен него обаче във формулата на Божествената напитка влизат и други важни съставки.

Такива съставки за производството на вино са винените дрожди. Какви са техните ползи и приложения?

Винените дрожди, известни още като Saccharomyces cerevisiae, имат множество ползи и приложения както в хранителната индустрия, така и в други области.

Винени дрожди в производството на алкохолни напитки

Винените дрожди се използват за ферментацията на сокове от грозде, зърнени култури и други субстрати, което води до производство на вино, бира, ракия и други алкохолни напитки. Те преобразуват захарите в състава на соковете в алкохол и въглероден диоксид, създавайки характерния вкус и аромат на напитката.

Винени дрожди в пекарството

Винените дрожди се използват в производството на хляб и хлебни изделия. Те предоставят обем и структура на изделията, като произвеждат въглероден диоксид, който води до издигане на тестото и пухкава текстура на хляба. Други техни ползи в полето на пекарството са, че те също така придават на хляба характерния вкус и аромат.

Ферментация на млечни продукти

Винени дрожди  приложение

Винените дрожди се използват за производството на млечни продукти като кисело мляко и напитки като кефир. Тяхното приложение се дължи на факта, че дрождите могат да ускорят процеса на ферментация, както и да подобрят вкуса и текстурата на продуктите.

Биотехнология

Винените дрожди са изключително важни в биотехнологията, като се използват за производство на белтъци, витамини и други биологично активни съединения.

Хранителни добавки

Дрождите се използват като хранителни добавки, тъй като са богати на витамини и минерали. Винените дрожди са полезни за хранително набавяне, заради своя богат състав. Те предоставят важни хранителни вещества като белтъчини, витамини от група B и фолиева киселина.

Производство на етерични масла и аромати

Дрождите също така могат да се използват за производство на аромати и етерични масла, които се използват в парфюмерията и козметиката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest