advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Какво е грунд и как се ползва?

Какво е грунд и как се ползва?

Какво е грунд и как се ползва?

Грундът е вид покритие. То подготвя основата за следващото покритие, уеднаквява я и я заздравява. Поставянето на грунд е операция, която се нарича грундиране и е важна част от всеки етап от дейностите по изработване или довършване на нещо. Грундът се нанася на слой върху третираната повърхност.

Съществуват различни видове грунд и всички изпълняват тази задача - за запазят основата от различни повреди, които могат да я унищожат. Този ефект е възможен, защото грундът има укрепващи и свързващи свойства.

Още една важна функция на грунда е да не позволи на следващи материали като боя, лак, лепило и подобни да се разлеят неконтролирано по основата.

Тези материали се разпространяват равномерно по цялата повърхност благодарение на грунда. Накрая се получава стабилна основа, способна след нанасяне на всеки следващ слой материал върху нея, да не го поглъща неконтролирано и така да запази здрава връзката между граничните повърхности.

Какви грундове съществуват?

Може да се каже, че те са много, тъй като се отнасят за различни по тип дейности. Има грунд за стени и тавани, за различни мазилки. Има грунд за дърво. Има и грунд за метал, тоест има защитни покрития за всякакви видове обработка и всякакви материали.

Отделно има и различни грундове по начин на използване. Водноразтворими грундове подготвят повърхности от бетон, цимент, гипсокартон, дървесни плоскости и други.

Бързосъхнещи грундове на алкидна основа са предназначени за първична и вторична обработка на нови или вече третирани повърхности от дървесина, ПДЧ или други материали.

Различните видове грунд се избират според целта на използването им - може да са защитни, изолационни, антикорозионни, импрегниращи, антисептични.

Ясно е, че грундовете са универсално средство, подпомагащо различни дейности, но техните възможности са много широки и трябва да се познават, за да се избере правилния за целите на конкретната работа.

Вече съществуват и грундове, които съвместяват повече от една функция - примерно грундиране, за да се изравни и подготви основата, покритие и защита от ръжда, а това спестява време, средства и място.

Всеки сам или с насоки от специалист може да избере дали да използва специализирано покритие за всяка отделна операция, която ще извършва, или да потърси универсално средство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest