advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»Как се прави бяло вино?

Как се прави бяло вино?

Как се прави бяло вино?

Терминът бяло вино не е съвсем точен, защото всеки знае, че цветът на напитката всъщност е светложълт до кехлибар. В обръщение обаче е останал терминът бяло вино, така че той обозначава виното с тези оттенъци.

Виното може да бъде бяло, ако е произведено по два начина. Единият е класически - от бяло грозде, а другият е от червено грозде, но ако се използва само сокът от плода, без кожата. Известно е, че пигментът се съдържа в кожите на гроздовите зърна.

Бяло вино от червено грозде се прави по-рядко, най-известното изключение е шампанското.

В общия случай, когато суровината е бяло грозде, има точно определени технологични стъпки.

Сокът от гроздето, който се нарича мъст, се отделя от кожиците и семките веднага след пресоването и се оставя да ферментира при ниски температури, които се контролират. В съвременните изби гроздовите зърна се мачкат със специални пневматични преси, които са щадящи към зърната.

Ако целта е да се получи по-плътно и сложно тяло на виното, мъстта може известно време да престои с ципата на зърната. В процеса на ферментация захарите от гроздето се превръщат в алкохол и въглероден двуокис. За това причина са дрождите. Те са на повърхността на плода и са естествени, или диви. Може да се използват и културни дрожди, което става в дъбовите бъчви или други съдове.

В съвременните изби процесът се контролира силно, ферментацията протича бавно, ароматът на плода се съхранява по-дълго и така полученото вино е с фин и свеж вкус.

Бяло вино

След първата ферментация е възможна и втора, която придава на виното мек вкус и усещане за масленост. Тази опция е въпрос на технологично решение на производителя.

Понякога виното се оставя да лежи върху утайката от дрождите и така се получава плътен вкус и консистенция като на коприна.

После виното се стабилизира, избистря и филтрира до получаване на блестяща и чиста напитка, ароматна и свежа.

Видове бели вина

Ако от общата категория на белите вина се изключи шампанското и пенливите сладки вина, които се пият с десерта, остават две основни категории бели вина:

- Млади, свежи, плодови сухи бели вина - това са вина, които са леки и свежи на вкус, отлежали в дъбови бъчви;

- Пикантни, плътни, сухи бели вина със силно тяло и вкус, даден им от дъбовата бъчва. Това са скъпи френски вина обикновено.

Бялото вино се приема основно като аперитивно вино, което се пие преди хранене, добре изстудено. Те имат чуден аромат и са добро начало на обяда или вечерята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни