advice.bg»Статии»Семейството и отношения»Брак»Как и за какво се сключва предбрачен договор

Как и за какво се сключва предбрачен договор

сключване на предбрачен договор
Снимка: Free-Photos / pixabay.com

Предбрачният договор е документ, който се оказва все по-популярен сред българското общество в последните години. Модерният свят предлага тази процедура като превантивна мярка срещу лошия възможен сценарий за един брак.

Под предбрачен договор се разбира предварителна писмена уговорка между двама души, която е съставена от известни правила, които ще важат при ситуация на развод. Основната функция на този документ е да осигури спокойствие и да предотврати появата на излишни конфликти при съответна раздяла.

Документът може да бъде възприеман още като предварителна уговорка на междусъпружески отношения. Той може да бъде сключен съгласно три форми:

1. Договорен режим посредством брачен договор

Този пребрачен договор се сключва за уреждането на детайли по отношения на споделеното имущество, права по отношение на разходите, както и управляването на имоти, които са придобити преди сключването на брака.

С подписването на този договор се установяват правила за действие при постъпването на евентуален развод. С негова помощ се разделя имущество и се уреждат се задължителните облагаеми издръжки от едната и от другата страна на развода.

2. Законов режим на разделеност

Това е по-смекчената форма за документално уреждане на последствията от развода. В този договор се разпорежда всяка придобита собственост по време на брака да остане за нейния притежател и след неговото прекратяване. Това договаряне в голяма степен улеснява процедурите около развода и разпределянето е ясно обособено.

В случай на попечителство върху деца, могат да се анализират дейностите на двете страни, както и доходи, начин на живот и грижи за децата. Обикновено този законов режим се урежда чрез декларация, попълнена от двете страни на брака.

3. Законов режим на общност

Този режим не обвързва страните на брака с предварително уреждане на отношенията. Това означава, че двамата души избират да бъдат в състояние на „общност“. Всички придобити имущества – имоти, коли и др., се разпределят по равно на двете страни.

В случай на бракоразводно дело, те се разпределят, без значение на чие име са записани. Този законов режим се счита за традиционния подход, по който протичат обикновено браковете. В него се срещат рисковете на възможни финансови конфликти след развода, но най-оптималният вариант е този, да не се стига до такъв финал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest