advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Как да разпознаем качественото кафе на зърна

Как да разпознаем качественото кафе на зърна

Как да разпознаем качественото кафе на зърна

Всеки от нас се отнася по различен начин към кафето. Някои си правят кафе само през уикендите и празниците, някои не могат да се събудят без кафе и започват всяка сутрин с чаша ароматна напитка, докато за други кафето е начин на живот и те не се разделят с чашата кафе през целия ден.

Сега можете да закупите готово смляно и опаковано кафе навсякъде. Но кафето на зърна си остава класика и много хора го предпочитат. Когато купувате кафе на зърна, можете да усетите аромата и да прецените качеството на продукта доста по-добре, отколкото при опакованото и смляно кафе.

Изпечените зърна кафе могат да се превърнат във вкусна и ароматна напитка, само ако са с високо качество. Нека разгледаме основните критерии, които ще помогнат да се разпознаят качествените характеристики на напитката.

Форма на кафето

Това е една от най-очевидните характеристики за зрителното възприятие. За да разберете колко правилна е формата, трябва да знаете точно как изглеждат „представителите“ на определени сортове. Често има редица специфични характеристики, понякога зърната са по-големи, а понякога и по-дълги. Ако сте се насочили към определен сорт кафе, проучете предварително този критерий, за да имате представа как трябва да изглежда.

Изпичане на кафето

Цветът на зърното може директно да покаже качеството на печене. Голям плюс е, ако всички зърна са еднородни на цвят, без нюанси и оттенъци, но имайте предвид, че някои бразилски кафета се характеризират с разнородни нюанси. Еднородно изпичане е индикатор, че вкусът и ароматът на кафе ще се развият правилно. Ако го няма, е вероятно плодовете да са събрани незрели, ферментацията да е била недостатъчна или третираните зърна да са били зле разделени.

Филм (покритие)

Кафе на зърна

Наличието на филм е знак, че кафенето е с високо качество. Погледнете отблизо браздата на зърното. По време на процеса на печене филмът обикновено изчезва, но там можете да намерите остатъци от него. Това е индикация, че кафето е обработвано последователно и че зърната са получили достатъчно време да изсъхнат. Изключително вероятно е такова кафе да бъде вкусно и богато.

Дефекти

Те трябва непременно да бъдат отчетени чрез визуална проверка. Голям плюс е, ако зърната не съдържат пукнатини и дефекти, както и ако са гладки. Ако има изобилие от напукани и натрошени зърна, това е показател, че продуктът е бил обработван, транспортиране и съхраняван изключително небрежно и неуважително. В този случай е малко вероятно човек да очаква, че всички останали етапи са изпълнени правилно и с голямо усърдие. Има и изключения: причината за специфични пукнатини може да бъде и работата на бръмбарите от вида Hypothenemus hampei. Обикновено те харесват повече сорта Робуста. Начупените зърна също могат да се появят поради прекомерно изсушаване, неправилно сортиране или лоша обработка. Следете и за показатели като мухъл, почерняване, мекота.

Свежест на кафето

Критерият е много важен. Ако зърната са лъскави и мазни, те не са пресни. Този ефект обаче може да се постигне след италианско печене. Бъдете внимателни и направете добър избор!

Опаковка на кафето

Опаковането оказва пряко влияние върху качеството на кафето. За продажба производителите използват: алуминиеви кутии, запечатани опаковки с клапан, различно фолио, пластмасови и хартиени торби. Продължителността на съхранение и вкусът зависи от това колко бързо въздухът и светлината проникват в опаковката до съдържанието на кафето. Избирайте кафе, което се съхранява на тъмно в затворени плътни опаковки.

Марка на кафето

Зелено кафе

Обикновено големите световни марки кафе следят производството му на всеки етап, за да гарантират добро качество на своя продукт. Зърната се подбират внимателно дори по време на закупуване на суровини от плантациите. А някои известни марки следят качеството дори по време на узряването на плодовете на кафето, като предоставят подкрепа на фермерите. След това зърната отиват в завода на производителя, където отново се тестват, след което се изпращат в производството. Счита се, че марката е гаранция за качество.

Фалшиво кафе

Има недобросъвестни производители и търговци, които с цел по-висока печалба смесват натуралното кафе с изкуствени зърна от нискокачествени пълнители. За да разпознаете фалшивото кафе, е необходимо да разберете гамата от заместители. Използват се зърна от глина, нишесте и дори пластмаса, те се оцветяват с различни багрила: анилин, меден сулфат, което със сигурност се отразява на качеството на продуктите и здравето на потребителя.

Естественото печено кафе почти не променя цвета на студената вода (може да се появи лек кафяв оттенък от суспендирани фини частици) и не и придава горчив вкус. Извличането на оцветяващи и ароматизиращи вещества е възможно само в гореща вода. Основната част от естественото смляно кафе се състои от отделни, доста твърди частици.

Кой вид кафе да изберете: Арабика или Робуста

Арабика и Робуста са два от най-често срещаните видове кафе на зърна. Всички смеси на всеки производител включват само тези два вида.

Арабиката представлява приблизително 80-90% от плантациите за кафе. Този вид кафе е по-труден за отглеждане, по-причудлив е за времето и географските условия. Следователно Арабика е по-скъпа от Робуста. Смесите, направени от 100% Арабика, имат ярки вкусови и ароматни характеристики. Зърната Арабика съдържат значително по-малко кофеин, отколкото Робустата. В зависимост от вида на кафето можете да опитате флорални или медени нотки. Някои сортове имат повече карамелени или ванилови нотки. Арабика има много ярък аромат, мек вкус и често киселина в готовата напитка.

Кафе

Робустата се отглежда в много по-малки количества от Арабиката. Този тип кафе е по-непретенциозен към условията на отглеждане, така че е по-евтин. Но има и своите предимства. Зърната Робуста съдържат три пъти повече кофеин, отколкото зърната Арабика. Следователно, ако предпочитате силно, ободряващо кафе, тогава Робуста е за вас. Готовата напитка ще има по-плътна консистенция и висок, плътен, устойчив крем и ясна горчивина. Вкусът е доминиран от нотки на сушени плодове или ядки. Някои сортове са доминирани от вкуса на тъмен шоколад или тютюн.

Всеки от видовете включва много сортове кафе. Те растат в различни страни, в различни територии, в различен климат, на различни височини над морското равнище, в планините или в равнините, по различно време на годината. И всичко това силно влияе на вкуса на кафеното зърно.

Често любителите на кафе избират смеси само от зърна Арабика, което дава на Робуста място с нискокачествен, второкласен продукт, което не е напълно вярно. Истинските италиански смеси винаги използват комбинация от Арабика и Робуста за по-богато и ободряващо еспресо и висока кремообразност. Така например, когато към сместа се добавят само 20% зърна от Робуста, това придава на кафето балансиран и кремообразен вкус, премахва киселинността, прави напитката по-богата, благородна и добавя привлекателен каймак към напитката.

Ако вече сте дългогодишен почитател на кафето и имате любими смеси, но искате да опитате нещо ново и да не се заблудите, тогава обърнете внимание на състава, пропорциите на Арабика / Робуста в сместа и изберете кафе според подобен параметри. Вероятно е новото кафе да ви хареса.

Но също така ви препоръчваме да експериментирате и да опитате различни смеси. В края на краищата, светът на кафето е безграничен и е толкова интересно да откриете нови вкусове за себе си!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати