Как се яде с клечки?

как се яде с клечки

Храненето с клечки или пръчици, както ги наричаме ние, е характерно за много азиатски държави, но в Япония, Китай и Виетнам би било направо немислимо да се храните без тяхна помощ.

Макар да не е доказано, се счита, че първи китайците са започнали да се хранят с клечки и то още преди настъпването на нашата ера. Тъй като дори и след като ви научим как да се храните с клечки, ще установите, че е много по-лесно да консумирате японското суши с тях, отколкото зрънцата китайски ориз, ние тук ще използваме японското име на пръчиците, които се наричат хаши. А техниката на хранене с хаши е една и съща във всички азиатски държави, в които тя се прилага.

За да се храните с хаши е важно да знаете, че към храната се насочва по-тънкия край на пръчиците. Долната пръчица трябва да е поставена стабилно, облегната между палеца и показалеца. Тя служи за опора и не е предвидено да се движи, за което способства притискането ѝ към безименния пръст.

Горната пръчица хващате подобно на химикалка отново между палеца и показалеца, но по към върховете на пръстите. Тя не се фиксира, защото именно тя е предназначена да е подвижна.

Върховете на хаши се опират един в друг, като задната им част остава отворена, като гледано отстрани се получава нещо като човка.

как се яде с пръчици

Държейки стабилно долната клечка и движейки горната, вие сравнително лесно бихте се научили как да загребвате храна с тях и да я поднасяте към устата си. Препоръчваме ви първо да опитате тази техника с по-големи късове храна, преминавайки към малки зрънца грах или дори ориз. Така консумацията на суши в японските ресторанти или суши барове би ви се видяла много лесно начинание.

В Япония, както и в други азиатски държави, в които се използват пръчиците за хранене, е забранено с тях да се подава храна на друг, защото това се свързва с погребалните японски ритуали. Поради подбни причини не е прието и да се поставят вертикално пръчиците в купата с ориза.

Много лошо впечатление бихте направили, ако започнете да ровите в храната си с хаши или пък да ги използвате с цел посочване на някой от сътрапезниците си.

Не на последно място ще добавим и че консумирайки храната си с помощта на клечици или пръчици, вие бихте ѝ се насладили пълноценно, без да се стига до преяждане. Това е една от тайните за добра фигура както на японците, така и на китайците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати