advice.bg»Статии»Хранене»Готвене»Колко вода се слага на ориза?

Колко вода се слага на ориза?

Колко вода се слага на ориза?
Снимка: juemi / pixabay.com

За да приготвим перфектния ориз, трябва да знаем някои малки трикове и хитрини, които ще ни помогнат да имаме съвършената гарнитура към всяко ястие.

Ако и вие искате да се научите да го готвите, без той да се слепва или да става на каша, тогава днес ще ви кажем, какви са основните правила при готвене на ориз.

Колко вода се слага на ориза?

И така, първата ви задача е добре да измиете ориза със студена вода поне три пъти, за да премахнете нишестето от него и така той да не се слепва. Важно е също така да не го готвите на прекалено висока температура, защото по този начин той отново може да се развари и да стане на каша.

Другият важен момент при готвенето на ориза е количеството на водата. Обикновено на самата опаковка е написано точното съотношение между вода и ориза, тъй като има разлика между различните сортове. Стандартно на 1 чаша ориз е необходимо да налеете 2 чаши вода и да го варите до почти пълната му готовност. След това спрете котлона и го оставете така за още 20-на минути, за да се доприготви.

Ако решите да готвите ориза в мултикукър, тогава в този случай пропорциите са 3 чаши ориз и 5 чаши вода, като тук отново е важно да го измиете добре преди това със студена вода. Също така трябва да не го готвите на много висока температура, а на умерена, като именно така оризът става най-вкусен и ронлив. В случай че решите да ползвате пароварка, тогава тук пропорциите между ориза и водата са 1:1, като е важно течността да е гореща при наливането в уреда, а след това варим за около 30-35 минути.

Най-ронлив се получава оризът при готвенето му на тиган. В този случай налейте 1 супена лъжица олио, 2 чаши вода и 1 чаша ориз. Измийте го преди това 1-2 пъти, а след това го захлупете и го гответе 15-20 минути на слаб огън, след като кипне водата.

Няколко важни момента при готвенето на ориз:

Съотношение вода ориз

1. Можете да добавяте олио не само когато го готвите на тиган;

2. Добавете солта и подправките, преди да сложите ориза във водата;

3. Ако е стар, тогава няма да се получи ронлив;

4. Оризът много обича подправките къри и куркума;

5. Можете да го бъркате само 1-2 пъти по време на готвенето;

6. След като спрете котлона, оставете ориза за още 15-на минути, за да се свари;

7. При варенето му можете да ползвате както вода, така и бульон.

Оризът е богат на витамините от група В, които са полезни за нервната система, а също така в него присъства и витамин Е, който помага за подобряване състоянието на косата, ноктите и кожата. Богат източник е на микроелементи като калий, фосфор, цинк, желязо, йод, селен и други.

Освен това зърнената култура е много полезна за хората, които имат висока киселинност, гастрит или язва, а също така чистия ориз е отлична диетична храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest