advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Защо ноктите ми пожълтяват?

Защо ноктите ми пожълтяват?

причини за пожълтяване на ноктите

Пожълтелите нокти изглеждат неестетично и създават усещането за липса на грижа за ръцете и маникюра. Освен това те са повод за притеснение, тъй като понякога сигнализират за здравословен проблем.

За щастие това се случва много по-рядко. В повечето случаи причините за жълтите нокти са банални и отстраняването им води до връщането на нормалния цвят на нокътя. Вижте кои са най-честите причини за пожълтяване на ноктите:

Химическо въздействие на определени вещества

Най-честите химикали, които водят до пожълтяването на нокътната плочка, са съдържащите се в лаковете за нокти синтетични вещества. Те цялостно въздействат неблагоприятно на нокътя, като причиняват изтъняване, промяна в структурата и в оцветяването. Когато сте лакирани, грозният жълт цвят не се забелязва.

Но когато почистите лака с лакочистител, се виждат увредите, причинени от химическите вещества. Някои лакове са по-агресивни, а други – по-слабо увреждащи. Изберете да ползвате такива, които нанасят най-малка вреда върху нокътната ви плочка. При всички положения знайте, че този тип пожълтяване не е фатално, но със сигурност не стои красиво върху ноктите.

Тютюнопушене

пушенето може да е причини за пожълтяването на ноктите

Много често срещана причина за жълтите нокти. В този случай обаче пожълтяването обхваща нокътните плочки на пръстите, с които държите цигарата си. Освен това жълт цвят, понякога доста тъмен при това, има и кожата около ноктите. Това оцветяване се дължи на отделяните вредни вещества при изгарянето на тютюна в цигарата.

Не е опасно, но само си представете – колко вредни вещества влизат в белия ви дроб, щом толкова грозно могат да пожълтеят пръстите и ноктите в резултат на тютюнопушенето. Ако спрете цигарите, пожълтяването ще изчезне след известно време и ще върнете здравословния и красив вид на ръцете си.

Гъбична инфекция, псориазис

Тези две състояния са друга възможна причина за пожълтяването на ноктите. Всъщност заболяванията са често срещани и доста хора страдат от тях. Гъбичната инфекция се причинява от заразяване с различни видове гъбички, докато псориазисът е автоимунно заболяване с кожни прояви. Лекуват се по различен начин и винаги е необходима консултация със специалист. Имайте предвид, че в тези случаи от пожълтяване може да са обхванати единични нокти или пък всички нокти едновременно.

Проблеми с черния дроб и жлъчката

В много по-редки случаи жълтия цвят на ноктите се дължи на заболявания на жлъчката и черния дроб. Ако това е така, вероятно ще се наблюдава жълт цвят и на кожата, както и на бялото на очите.

Цветът е сравнително наситен и доста забележим. Ако не го свързвате с лакиране, тютюнопушене или друго заболяване, а също – ако имате болки в областта на жлъчката и черния дроб, не се бавете – посетете специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати