advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Ползи и приложения на прополиса

Ползи и приложения на прополиса

Ползи и приложения на прополиса

Прополисът е вещество, произвеждано от пчелите, което има много полезни свойства, включително по отношение на стимулиране на имунитета.

Прополисът, понякога наричан пчелен клей, е смолисто вещество, което пчелите произвеждат чрез смесване на слюнка и пчелен восък с други вещества, събрани от дървесни пъпки или растения. Прополисът се използва като уплътнителен материал за запечатване на нежелани открити пространства в кошера, както и за натурална дезинфекция.

Прополисът е ценен в народната медицина от хилядолетия и сега се употребява за приготвяне на бонбони при кашлица и за успокояване на болки в гърлото. Нека разгледаме ползите и приложения на прополиса.

Какви свойства притежава прополисът?

Пчелният прополис се слави с противовъзпалителни, антивирусни, антимикробни и противогъбични действия. Той е изключително богат на аминокиселини, антиоксиданти, биофлавоноиди. Съдържа още витамини, минерали и ензими - истинско природно чудо! Затова не е изненадващо, че пчелният прополис подсилва имунната система. От много векове той служи за справяне с редица кожни проблеми. Известно народно средство е при вирусни инфекции. В народната медицина го предлагат и срещу генитален херпес.

Ако се интересувате от прополиса като съюзник за максимален имунитет, трябва да знаете, че той може да се намери под формата на капсули, таблетки, течност, мехлем и под формата на крем. Не забравяйте, преди да прибегнете до лекарства с прополис, първо потърсете съвет от специалист.

Прополис, съюзник на имунитета

Смята се, че пчелният прополис има антибактериални и антивирусни свойства, които имат способността да стимулират и подобряват имунната система. Например в проучване, публикувано в списанието Phytotherapy Research, учените установяват, че прополисът може да промени или регулира имунната система. По време на това проучване участниците, които са получавали прополис, са имали по-високи нива на протеини и химични съединения, които играят централна роля в регулирането на имунната система.

Прополисът е естествен антисептик

Прополисът е полезен за имунитета

Заради активни съставки, включително флавоноиди, фенолни киселини, аминокиселини и витамини, прополисът се използва като локален антисептичен мехлем от векове. Предполага се, че прополисът ще ускори процеса на заздравяване и възстановяването на тъканите на раната при порязвания, натъртвания, драскотини и плитки рани.

По време на проучване, публикувано през 2009 г. в списанието Wound Repair and Regeneration, изследователите установяват, че при тестове върху животни еднократно приложение на прополис върху епителната тъкан ускорява заздравяването.

Прополисът е богат на витамини и минерали

Изследванията върху състава на прополиса показват, че той осигурява на тялото ни до 60 минерала, включително различни количества калций, магнезий, желязо, цинк, силиций, калий, фосфор, мед, кобалт и 16 аминокиселини. Прополисът съдържа още витамин А (каротин) и витамини В1, В2 и В3. Поради тази причина прополисът се счита за много по-добър от която и да е мултивитаминна таблетка, която обикновено съдържа подобни съставки, но в синтетични форми (получени в лабораторията).

Твърди се, че прополисът има и други предимства, които на този етап не са потвърдени от изследователски анализи, като предотвратяване образуването на плака и факта, че може да лекува сериозни заболявания като туберкулоза и хепатит.

Съществуват ли вреди от употребата на прополис?

Когато се прилага перорално, в препоръчителните дози, прополисът в повечето случаи се приема за безопасен продукт. Но трябва да имаме едно наум. Той може да причини алергични реакции при хора, които са алергични към различни продукти, добити от печели. Такива хора могат да усетят дразнене или дори да получат раничка в устата след употреба на прополис. Ако бъден положен върху кожата, прополисът не е опасен. Но все пак хората, алергични към печели, иглолистната дървесина, тополата и салицилати, трябва да се въздържат от подобни методи на лечение.

Препоръчително е от лекарите прополисът да не се употребява в период на бременност и лактация (кърмене). Специалистите съветват дамите да са предпазливи, тъй като няма достатъчно проучвания за продукта.

И пациентите, имащи нарушения на съсирването на кръвта, трябва да стоят настрана от този имуностимулатор, защото някои вещества в пчелния клей могат да забавят съсирването на кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати