Кои са подходящите мезета за водка

подходящи мезета за водка

Всички сме чували, че към ракията най-добре пасва шопската салата, а към уискито - ядките. Кои обаче са подходящите мезета за водка?

Тъй като Русия е известна като държавата, в която водка може да се консумира по всяко едно време, тук ще ви покажем какво сервират руснаците на масата заедно с водката, като ще ви спестим някои техни чудатости (като например комбинацията водка и супа борш) и ще ви запознаем само с онези мезета за водка, които да са подхождат и на българската трапеза.

Риба и хайвер

Русия е държава, която изобилства от всякакви водоеми - океани, морета, реки и езера. Това е причината и рибата, и хайверът да са на особена почит у руснаците, за които надали има по-подходящо мезе към водката им от маринованата риба и хайвера.

Маринованата риба към водката, която се поднася, може да е всякаква, но най-често това е маринована херинга, позната и у нас като сельодка. Изсушените риби също се радват на интерес и се предлагат заедно с любимата на руснаците водка.

Хайверът по традиция е черен или червен и се поднася заедно с намазани с масло филийки домашно приготвен хляб.

Руска салата

руската салата е подходяща салата за водка
Снимка: Севда Андреева

За руснаците руската салата е известна като Оливие и те наистина много я обичат. Може би именно защото се явява перфектно мезе и за обичаната от тях водка.

Сварени картофи

Да, ние също много харесваме нашенската си картофена салата. Поредното подходящо мезе за водка, но освен да я приготвите по традиционния начин, можете да импровизирате и да я приготвите с кисели краставички и майонеза.

Осолени или мариновани зеленчуци

Комбинацията кисели краставички и водка е чудесна, а добрата новина е, че и ние обикновено разполагаме с някой и друг буркан кисели краставички. В случай, че си ги приготвяте сами, можете преди да затворите и варите бурканите, да добавите в някои от тях и по 1-2 люти чушлета. Лютото е приятел на водката!

Не забравяйте, че маринованите гъби, както и коктейлните моркови също лесно се "сприятеляват" с водката.

Пача от риба или от месо

В случая става въпрос за изстудена пача, която повечето от нас умеят да приготвят. Тя се сервира нарязана на филии и повярвайте - наистина пасва чудесно на водката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати