Кожни раздразнения - как да се справим с тях?

Кожни раздразнения - как да се справим с тях?

В следните редове ще оставим настрана сериозните кожни раздразнения, предизвикани от кожни заболявания, като дерматитите, и ще се съсредоточим по-скоро върху по-безобидните кожни проблеми, които могат лесно да бъдат преодоляни. Целта ни тук е да ви покажем как можете да се справите с тях не с медикаменти, а с натурални средства.

Морска вода

Морската вода неслучайно фигурира като активна съставка в много фармацевтични продукти. Тя има способността да отваря порите на кожата и да изхвърля токсините от нея, а самата сол, съдържаща се в нея, играе ролята на природен ексфолиант. Като цяло морската вода е чудесно антисептично средство, което бързо се справя с всякакви кожни раздразнения, включително кожни екземи, розацея и псориазис. Ефикасно средство е дори при дерматити.

Парни бани с билки

Парни бани при кожни раздразнения

Билковите парни бани са също мощно средство за почистване на порите на кожата. Необходимо е единствено да залеете билките със студена вода, да ги оставите за няколко минути да поврят в тенджера с широко гърло и след като отварата леко се поохлади (с цел да не се изгорите), да застанете над съда, в който се намират те, със захлупена над главата ви кърпа и да "предоставите" лицето си за почистване и третиране на кожните раздразнения.

Най-добрите комбинации за билкови парни бани са смесването на равни части мента, лайка, липа, дъбови кори и листа от върба или пък лайка, розмарин, липови листа и листа от бреза. По отношение на последната комбинация имайте предвид, че много хора са алергични към брезите и това не е подходящ метод за справяне с кожните раздразнения по време на сезона на алергичните ринити.

Алое Вера

Алое Вера при кожни раздразнения

Сигурно ви е направило впечатление, че в много кремове и медицински препарати присъства и растението Алое Вера. Това никак не е случайно, защото то има мощно антисептично, успокояващо и хидратиращо действие. Можете спокойно да го отглеждате в домашни условия, защото не е никак капризно растение, а целебните му ефекти са познати от векове. Просто разделете напречно на две части листото му и намажете проблемните зони със сока, който ще бликне от него. Можете да повтаряте това действие през няколко минути, докато не забележите, че сокът от листенцето е засъхнал.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати