Спонтанно изключване на лаптопа – защо се случва

Спонтанно изключване на лаптопа – защо се случва

Ако четете тази статия, вероятно вече сте се сблъсквали с проблема – спонтанно изключване на лаптопа. И идея си нямате защо се случва това. Макар да ви притеснява, този проблем не винаги е толкова сериозен, колкото ви се струва. Много по-често причините за спонтанното изключване са доста елементарни и могат да се решат по-лесно, отколкото си мислите. Ето кои са най-честите от тях.

Проблем със зарядното или батерията

Това е изключително честа причина за изключването на лаптопа. Има голяма вероятност някой участък от захранващия кабел да е повреден и да не прехвърля постоянно електричество към лаптопа ви. Той продължава да работи, захранван само от енергията на батерията.

В момента, в който зарядът на батерията падне прекалено ниско, получавате съобщение да включите лаптопа в електрическата мрежа. Ако това не стане, той ще се изключи сам. Може да не сте видели това съобщение или да не сте му обърнали внимание. Следващият път следете за подобно предупреждение.

Ако пък батерията ви вече не функционира, а кабелът за захранването от време на време отказва, лаптопът ще се изключи сам и без предупредително съобщение. Ще разберете, че имате проблеми или с кабела, или с батерията, ако следите иконката с изображение на батерия в десния ъгъл на монитора. Тя може винаги да стои празна или пък непрекъснато да изчезва и да се появява. Опитайте да работите с друг кабел и нова батерия, за да проследите проблема.

Лаптопът ви прегрява

Причини за изключване на лаптопа

Също много честа причина, която води до спонтанно изключване на лаптопа. Това е форма на защита, която се включва автоматично. В момента, в който температурата превиши определени градуси, машината просто спира да работи. Помислете си – кога за последно носихте преносимия компютър на специалист за почистване на вентилатора на охлаждането.

Добре е това да се прави през няколко месеца. Ако пък редовно спазвате това изискване, но пак усещате лаптопа прекалено нагрят, може да имате някакъв друг проблем с охлаждането. Вероятно ще се наложи отново да търсите специалист. Ще разберете, че спонтанното изключван на лаптопа има връзка с прегряването, ако го усещате много нагорещен преди изключване или ако чувате вентилатора да работи усилено.

Син екран

Любимият на мнозина син екран, появяващ се при новите версии на Windows, е сигнал, че някъде в софтуера или хардуера нещо не е наред. В такъв случай, докато си работите може внезапно да видите син екран на работния плот, на който пише, че системата е открила грешка и има нужда да се рестартира.

Обикновено най-отдолу е изписано и каква е грешката. Запишете я и я проучете, за ще разберете какъв точно е проблемът на лаптопа ви. Обикновено след подобно изключване компютърът всъщност осъществява автоматичен рестарт.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати