advice.bg»Статии»Здраве»Здрави зъби»Колко време се носят брекети?

Колко време се носят брекети?

брекети

Съвсем нормално е да поискате да коригирате някакъв недостатък, ако имате такъв. Всеки иска да се харесва визуално и това е напълно нормално желание, като днес множеството разкрасителни процедури ще ви помогнат да стигнете до целта си по-бързо и лесно.

Ако например имате дефекти на зъбите, тогава брекетите могат да ви помогнат да се справите с тях, въпреки че далеч не всеки е готов да ги носи всеки ден.

Период на лечение с брекети на възраст 14 години

Причината, поради която коректният ортодонт няма да ви предпише лечение с брекети преди тази възраст е фактът, че трябва всички млечни зъби да се сменили, за да може да се извърши корекцията. Ако много се налага, тогава може да се пристъпи към това на 12 години, но не и по-рано.

Заедно с това до това време челюстта на децата продължава да се формира и има голям шанс, че изкривяванията ще се оправят по естествен начин. Заедно с това могат да се появят и други неприятни изненади. Съществуват няколко фактора, които оказват пряко влияние на продължителността носене на брекети:

- наследствена „мобилност“ на зъбите: колко бързо костната тъкан претърпява промени;

- детският имунитет;

- нежната и правилната грижа за зъбите;

- степента на кривина на захапката.

Средният период на носене на брекети при децата е 1-1. 5 години, но все пак всичко е доста индивидуално. Като правило, колкото по-рано се поставят, толкова по-скоро ще бъдат отстранени. Не се надявайте обаче, че този период може да е по-кратък от година, тъй като в противен случай няма да се постигне отличен резултат.

Период на лечение с брекети при възрастни

В този случай е по-трудно да се отговори на този въпрос, въпреки че изброените по-горе фактори са актуални и при възрастните. Обикновено, за да се коригира силното изкривяване на захапката, човек трябва да се примири с носенето на брекети на зъбите до 2-3 години, като дори има случаи, когато се налага да се носят 5 години, но това вече важи за много сериозни стоматологични проблеми.

колко време се носят брекети

Още след носенето на брекети 3-4 месеца, ще видите първите положителни промени в усмивката си. Средният период на носене на брекети при възрастните е 2 години, като и тук нещата за доста индивидуални и зависи от конкретния проблем.

В началото, след като са ви сложили брекети, можете да изпитвате болка, като това е напълно нормално. Все пак нито мозъкът ви, нито тъканите в тази област са били готови за тази промяна. Именно затова в някои случаи лекарят може да изпише обезболяващи препарати, които да приемате при нужда.

За съжаление няма как да не признаем правилото, че колкото по-голям е човекът, който ще си слага брекети, то толкова по-дълго ще се наложи да ги носи. Често ортодонтът коригира периода на употреба, тъй като лечението може да се проточи доста при възрастните пациенти над 40 години.

Ако ви се налага да си сложите брекети, тогава не се замисляйте за времето, а за отличния резултат, който ще постигнете по този начин. Истината е обаче, че ако искате да постигнете мечтаната усмивка, тогава всяко едно усилие към постигането на целта ви ще си заслужава, а и няма да се налага да чакате толкова дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати