advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Каква подова настилка да избера за дома

Каква подова настилка да избера за дома

Каква подова настилка да избера за дома
Сгъваема масичка за лаптоп - 60 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема масичка за лаптоп - 60 см
35.00 лв.
Виж ››

Когато вземате решение каква подова настилка да изберете за дома си, трябва доста да се замислите по въпроса, защото именно подовата настилка е от онези елементи от дома, които могат да бъдат наречени "вечни".

Естествено това не е съвсем точно, но за разлика от избора ви на мебелировка, която можете да сменяте през няколко години, надали би ви хрумнало да сторите това и с подовата настилка. От тази гледна точка тук ще разгледаме кои са най-често използваните подови настилки при обзавеждането на жилище.

Плочки

Плочките, независимо дали са мрамор, теракота, гранитогрес и т.н., са едни от най-издръжливите подови настилки, но трябва да се вземе предвид фактът, че те държат доста хладно и не са от най-подходящите варианти, що касае спални помещения, всекидневни, кабинети и т.н.

Остават си обаче класическо решение за бани, тоалетни помещения и кухни. Можете да ги поставите и в антрето си, защото именно това е мястото, през което преминават най-много хора, а няма да имате никакви проблеми да почиствате подобна подова настилка дори и по няколко пъти на ден.

Дървени настилки

Най-разпространените дървени подови настилки са дюшеме, паркет и ламинат. Първите две обикновено са доста по-скъпоструващи, в сравнение с ламината, но са и доста по-издръжливи. Важно е да ви напомним, че те изискват и допълнителна поддръжка (циклене, лакиране и т.н), чиято честота зависи от интензивността на използване на самата настилка.

Дървени подови настилки

Ламинатът, освен ако не е висок клас, е сравнително евтин вариант. Той също придава топлина на помещението, в което е поставен, и не изисква допълнителна поддръжка, каквато изискват паркетът и дюшемето. Поради тази причина в момента, в който той придобие прекалено захабен вид, ще се наложи да го замените с нов.

Коркови настилки

Напоследък стават доста популярни и корковите настилки, които имат някои предимства, в сравнение с дървените подови настилки. А именно, че те са и влагоустойчиви, и шумоизолиращи. Освен това почти всички от тях са 100 % натурални. Има дори и такива коркови подови настилки, които спокойно могат да заместят и плочките, предназначени за банята или кухнята ви.

Мокети и килими

Килими и мокети за подови настилки

На последно място, ще оставим мокетите, защото макар и те да са сред най-евтините варианти за подови настилки, те са много трудни за поддържане. Всъщност, ако държите да стъпвате на меко, какъвто ще е случаят при избора ви на мокет за подова настилка, то непременно ще трябва да се сдобиете и с много качествена прахосмукачка с воден филтър. Пореден пример, че евтиното понякога излиза скъпо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest