Кои цветя издържат на слънце

Кои цветя издържат на слънце

Ако вашата градината или отделна цветна леха постоянно са изложени на пряка слънчева светлина, тогава не трябва да се паникьосвате - има много различни видове цветя, които издържат на слънце и ще се чувстват чудесно при такива условия.

Сухоустойчивите растения включват сукуленти и ксерофити: първите са в състояние да задържат вода в тъканите си за дълго време, вторите понасят загубите и без проблеми (до 45% от нормалното състояние) и бързо се възстановяват след нормализиране на водния баланс. В същото време такива градински растения изглеждат много естетически приятни и човек може да направи прекрасни композиции от тях.

И още едно малко изпитание. Ако не знаете как определено растение (което вече расте във вашата градина) се свързва с липса на влага и излишък от светлина, обърнете внимание на листата му. Ако върху тях има мъх или забележимо восъчно покритие, почти сигурно може да се каже, че това е издръжливо на слънце растение, което толерира прекомерната светлина и ограничено поливане.

Многогодишни растения

Карамфилите за издръжливи на слънце цветя

Най-разпространеното разнообразие от устойчиви на слънце растения са многогодишните ниско растящи растения (достигащи височина не повече от 30 см). Те образуват своеобразна плътна възглавница върху почвата. За тях дренираната почва е идеална.

Семпервивум

Този род растения представлява компактни розетки от къси дебели листа в лилаво или зелено. През лятото от центъра им се издига дълго стебло в жълто, розово или червено, върху което се появява голямо червено или жълтеникаво-бяло съцветие.

Карамфили

Има много различни разновидности на тези растения. Те имат сиво-сини или сини къси стъбла, които трябва да бъдат отрязани след цъфтежа, синкави листа, а цветовете са розови, бели или червени. Венчелистчетата им са гладки или вълнообразни - в зависимост от сорта.

Алпийска астра

Храст джудже от рода Астри, цъфтящ в розови, бели или лилави цветове. Цъфти през юни.

Мащерка

Мащерката издържа на слънце
Снимка: Илиана Първанова

Има приятна миризма. Привлича многобройни опрашващи насекоми, така че трябва внимателно да го засадите в райони, където има малки деца. Лилавите и цветове цъфтят през юни. Освен красиво цвете, мащерката е и полезна билка.

Камбанка

Всички представители на рода спадат към издръжливите на слънце цветя - обичат пряката слънчева светлина, въпреки че не всички от тях са подходящи за почвопокривни растения. Цветовете им са различни: бели, лилави или сини.

Мъхнат рожец

Образува подземни ластуни и поради това е в състояние да покрие огромни площи. Листата са светлосиви на цвят, цветовете са бели, с форма, наподобяваща звезди.

Тлъстига

Съществуват много видове и разновидности на тлъстигите, които също покриват големи площи и образуват килими от многобройни цветове: розово, оранжево, малиново, жълто, бяло - които цъфтят през цялото лято. Листата им също са разнообразни: кръгли, овални, заострени, зелени или червени, може да бели по края. Съцветията им са плоски.

Растения със средна височина

Има много видове растения, които се издигат над земята на доста голямо разстояние - от 40 до 100 см, и които също понасят много добре сушата. Това са степни растения, свикнали с изобилието от слънчева светлина и липсата на влага в почвата. Има видове, които предпочитат да заемат големи пространства, и такива, които образуват малки отделни групи.

Салвия

Салвията е устойчива на слънчева светлина
Снимка: Илиана Първанова

Най-често срещаният вид е лечебната салвия, но могат да се засаждат и други представители на този род. Растението заема големи площи във всяка цветна градина. Многогодишно, с дълъг период на цъфтеж, ярко сини венчелистчета.

Хойхера

Род растения, които се различават по цвят. В зависимост от вида и сорта, хойхерата образува зелени, сиви, червени или жълти розетки от плътни кръгли листа, които се издигат на 30 см над земята, техните малки цветове, червени или бели, се издигат още 30 см.

Равнец

Може да бъде както култивирано растение, така и неговите диви варианти. Този голям род принадлежи към семейство Астрови. Образува гъсталаци до 70 см височина с цветове от различни нюанси: бяло, жълто, червено и розово. Съцветията са плоски.

Лиатрис

През юли цъфти с лилави или бели цветя на съцветия с форма на шип. Достига 50 см.

Анафалис

Ниско растение (40 см), прилича на равнец. Сребристи листа и стъбло, цветчетата са малки с бял цвят с жълт център.

Това е само малък списък от растения, които ще се чувстват чудесно на слънце: възможни са други опции. Прекрасно се чувстват на слънце рудебекия, хелениум, лилиум, кореопсис, монарда, слънчоглед, хелихризум, лавандула и др.

Важно е също така да се избират растения не само въз основа на естетическите предпочитания, но и на техните собствени изисквания към околната среда. Идеален вариант би било да засадите цветя от една климатична зона или от естествена ви зона - тогава няма да има проблеми с правилното поливане или избора на торове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати